MY KTEO

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Σχολεία: Με τι μέτρα θα γίνει η επιστροφή στα θρανία μετά το Πάσχα -Τι ισχύει για self test και μάσκες


Με διαφορετικό πλαίσιο για τον κορωνοϊό θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι μαθητές των σχολείων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test κάθε εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν τη μάσκα τους.

Στο ζήτημα των σχολείων αναφέρθηκε χθες, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε, πλέον, καταργούνται τα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα για όλους τους μαθητές. Τα self test θα πραγματοποιούνται μόνο όταν παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Δυο δωρεάν self test αν βρεθεί κρούσμα σε σχολείο
Συγκεκριμένα, αν ένα παιδί νοσήσει από κορωνοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δυο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Και τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.

«Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παπαευαγγέλου: Παραμένει η μάσκα και ο αερισμός
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι στην περίπτωση «εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid».

Καταλήγοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, έτσι ώστε όταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων να μένουν ανοιχτά συνεχώς. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, να γίνει ξεκάθαρο, ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν».

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα
Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές των σχολείων «κέρδισαν» μια έξτρα ημέρα διακοπών για το Πάσχα.

Βάσει του προγράμματος για τις διακοπές του Πάσχα, τα σχολεία θα άνοιγαν τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Η αργία της Πρωτομαγιάς, ωστόσο, άλλαξε τα σχέδια. Προ ημερών, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα 2 Μαΐου, καθώς η 1η Μαΐου συνέπιπτε με Κυριακή. Βάσει αυτής της εξέλιξης, το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε σήμερα για τα σχολεία ότι θα ανοίξουν τελικά στις 3 Μαΐου 2022.

Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων μετά το Πάσχα:

«Σας γνωστοποιούμε ότι η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου, επειδή συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επομένως, οι σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης αρχίζουν τα μαθήματα την Τρίτη 3 Μαΐου 2022, μετά τις διακοπές του Πάσχα»

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι
Λίγες ημέρες νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζωή Μακρή, καθόρισε την ημερομηνία κατά την οποία θα κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα:
  • Τα μαθήματα στα ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Γυμνάσια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας τα μαθήματα θα σταματήσουν στις 30 Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα.
  • Στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά Λύκεια, Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η τελευταία ημέρα μαθημάτων θα είναι η 20η Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή.
  • Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 15 Ιουνίου 2022.

iefimerida.gr