MY KTEO

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Η «φόρμουλα» για λογαριασμούς ρεύματος… προ κρίσης – Tα μέτρα που προωθούνται


«Λύνουν τα χέρια» της Κυβέρνησης οι επιδόσεις του Κρατικού προϋπολογισμού και της επιτρέπουν να προχωρήσει τα σχέδιά της για ένα νέο πακέτο στήριξης των πολιτών με φόντο το «τσουνάμι» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Όπως έδειξαν τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο έτος το πρωτογενές έλλειμμα ήταν μικρότερο κατά 3,6 δισ. ευρώ από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Έτσι, φέτος θα χρειαστεί λιγότερη προσπάθεια για να πιαστεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Με άλλα λόγια το Κυβερνητικό επιτελείο, μετά από αυτή την εξέλιξη, έχει το περιθώριο να υιοθετήσει «πακέτο» νέων μέτρων χωρίς να υπάρχει ο «φόβος» της απόκλισης από τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Με το αποτέλεσμα για το 2021 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η Ελλάδα μπορεί «εύκολα» να εφαρμόσει μέτρα στήριξης της οικονομίας χωρίς να ανησυχεί για την αντίδραση των εταίρων μας και κυρίως για τις αγορές, καθώς όχι μόνον το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ αντί 7% που είχε προϋπολογιστεί, αλλά και το χρέος αποκλιμακώθηκε κατά 13% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2020.

Ποιο είναι το «μενού» των μέτρων
Έτσι, στο τραπέζι έχει πέσει ένα «πακέτο» μέτρων και εντός των πλαισίων που της επιτρέπει η συγκεκριμένη εξέλιξη η Κυβέρνηση θα τα ενεργοποιήσει.

Ποιο είναι όμως συνοπτικά το «μενού» των νέων μέτρων;
  • Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου: Το βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο καθεστώς θα συνεχιστεί και τοΜάιο. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το πού θα κλειδώσει η μέση τιμής της χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο, η οποία μέχρι στιγμής είναι χαμηλότερη από αυτή του Μαρτίου.
  • «Πλαφόν» στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν η τιμή που θα πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα «επιστρέψει» σε επίπεδα προ κρίσης. Το «μοντέλο» αυτό εάν εφαρμοστεί θα έχει ισχύ από τον Ιούνιο.
  • «Ανανέωση» της επιδότησης στην «πηγή» για το πετρέλαιο κίνησης: Αυτή την στιγμή η τιμή του πετρελαίου κίνησης, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του έχει ενσωματωμένη μια έκπτωση 0,15 ευρώ/λίτρο. Η έξτρα έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης προκύπτει μετά την αντίστοιχη ύψους επιδότηση που χορηγεί το Κράτος στην «πηγή», δηλαδή τις εταιρείες που διυλίζουν ή εισάγουν το συγκεκριμένο προϊόν. Η κρατική ενίσχυση ανέρχεται στα 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, δηλαδή 0,15 ευρώ με ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο μετακυλίεται ισόποση έκπτωση στους εμπόρους, τα πρατήρια και εντέλει τον τελικό καταναλωτή.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως γάλα, ψωμί, κρέας: Η πρόταση για προσωρινές μειώσεις στον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν πάρει «φωτιά» ακόμα είναι υπό εξέταση με βασικούς μετρητές το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τον πραγματικό αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
 Η «φόρμουλα» για λογαριασμούς ρεύματος … προ κρίσης
Για τον Ιούνιο και έπειτα το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σειρά προτάσεων με στόχο κυρίως να περιοριστούν για του πολίτες τα κόστη που προκύπτουν από την ενεργειακή «καταιγίδα».

Το μοντέλο που προκρίνεται και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στον πρωθυπουργό, προβλέπει επιβολή πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου στο κόστος παραγωγής σε κάθε τεχνολογία ξεχωριστά (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ κλπ) και επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών για το κόστος που ξεπερνά το ανώτατο όριο για να καλυφθεί η διαφορά.

Στόχος είναι να αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές και να φτάσουν από τα περίπου 250 ευρώ που κινούνται τον Απρίλιο στα 100 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος του περσινού καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο η μηνιαία τιμή εκκαθάρισης τον Ιούνιο του 2021 διαμορφώθηκε σε 83,47€/mWH, τον Ιούλιο του 2021 σε 101,86€/mWH και τον Αύγουστο του 2021 σε 121,72€/mWH.

Με αυτή τη «φόρμουλα» η κυβέρνηση στοχεύει στο να φτάσει η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, δηλαδή περίπου 0,15 με 0,16 ευρώ την κιλοβατώρα.

Τον Μάρτιο η μέση λιανική τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh με τη μέση χονδρεμπορική τιμή να κλείνει στα 272,68 ευρώ/MWh.

Και έξτρα έκπτωση για το πετρέλαιο κίνησης
 «Δώρο» – έκπτωση 0,15 ευρώ ανά λίτρο στον κάθε κάτοχο αυτοκινήτου με κινητήρα που «καίει» πετρέλαιο έκανε το Κράτος για τον μήνα Απρίλιο και δεν αποκλείεται να το επαναλάβει και για τον Μάιο: Η συγκεκριμένη «έκπτωση» θα συνοδεύει την τιμή του πετρελαίου στην αντλία, ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων της διεθνούς τιμής του. Προκειμένου να ενισχυθούν κυρίως οι επαγγελματίες, όπως οι οδηγοί ΤΑΧΙ ή εκείνοι των φορτηγών, η Κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση της τιμής του πετρελαίου στα πρατήρια.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου στην αντλία και ανεξάρτητα από το πως θα κυμανθούν οι διεθνείς τιμές θα έχει ενσωματωμένη επιπλέον έκπτωση 0,15 ευρώ/λίτρο.

Η έξτρα έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης προκύπτει μετά την αντίστοιχη ύψους επιδότηση που χορηγεί το Κράτος στην «πηγή», δηλαδή τις εταιρείες που διυλίζουν ή εισάγουν το συγκεκριμένο προϊόν. Η κρατική ενίσχυση ανέρχεται στα 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, δηλαδή 0,15 ευρώ με ΦΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο μετακυλίεται ισόποση έκπτωση στους εμπόρους, τα πρατήρια και εντέλει τον τελικό καταναλωτή.



Πηγή: enikonomia.gr