MY KTEO

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Προβλήματα χωρίς τέλος στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε 20ήμερη αποχή οι συμβολαιογράφοι από 30 Μαΐου


Aποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, από το τέλος του μήνα και έως τις 20 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων («μεταγραφές»).

Η αποχή των συμβολαιογράφων, που ενδέχεται να καταστεί πανελλαδική (προς το παρόν απέχουν η Αθήνα, ο Πειραιάς και τα Νησιά), αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές και κυρίως στις μεταβιβάσεις ακινήτων και σε άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται με τα ακίνητα, σε μια περίοδο όπου η οικονομία έχει τα προβλήματά της και η συγκυρία επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων, που οδήγησαν στην απόφασή τους περί 20ήμερης αποχής, εστιάζονται, σύμφωνα με την Καθημερινή, στη μη επίλυση σειράς νομικών και τεχνικών προβλημάτων, τα οποία, κατά τη γνώμη τους, καθιστούν την εφαρμογή του μέτρου απρόσφορη και σε κάθε περίπτωση προβληματική. Η απόφαση περί αποχής, που θα επανεξεταστεί έπειτα από 20 ημέρες εφαρμογής, στις 20 Ιουνίου, ελήφθη από τη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας, Πειραιά και Νήσων, στην οποία μετείχε μεγάλος αριθμός συμβολαιογράφων, οι οποίοι ετάχθησαν και υπέρ της αποχής.

Kαι πριν από λίγο καιρό, τον Απρίλιο, και πάλι οι συμβολαιογράφοι είχαν οδηγηθεί σε απόφαση αποχής με αφορμή άλλες ρυθμίσεις που είχαν σχέση με την έκδοση των πιστοποιητικών από τους δήμους, των γνωστών σε όλους μας ΤΑΠ.


protothema.gr