MY KTEO

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

"Ανοιχτή" έως τέλος 2022 η ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές υγείας των επαγγελματιών


Έως και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα μπορούν οι επαγγελματίες με χρέη στον e-ΕΦΚΑ να ενταχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως το Φεβρουάριο του 2023.

Με ανακοίνωση του, ο e-ΕΦΚΑ, ξεκαθαρίζει πως η πληρωμή μόνο των εισφορών υγείας για το 2021 -κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023- μπορεί να γίνει όχι μόνο έως τις 31 Μαΐου 2022 αλλά "εντός του 2022”.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να γίνει και μεταξύ 1ης Ιουνίου 2022 και 31ης Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, συνεχίζει να ισχύει το ορόσημο της 31ης Μαΐου 2022 σε σχέση με την οριζόντια κάλυψη ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους τους επαγγελματίες, οφειλέτες και μη.

Το ποσό το οποίο πρέπει να πληρώσει ένας οφειλέτης προκειμένου να έχει ασφαλιστική ικανότητα έως το Φεβρουάριο του 2023 αντιστοιχεί στο 12πλάσιο των μηνιαίων εισφορών υγείας, τις οποίες επέλεξε για το 2021.

Δηλαδή το ποσό που πρέπει να πληρώσουν -και μάλιστα εφάπαξ - ανέρχεται σε 660 ευρώ ή 792 ευρώ (ανάλογα με το αν έχουν επιλέξει την 1η ή τη 2η ασφαλιστική κατηγορία).

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, επίσης, από την 1η Ιουνίου 2022 οι μη μισθωτοί που θα διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά-χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: "Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών", και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όποιος οφειλέτης δεν πληρώσει τις εισφορές υγείας για το 2021, μπορεί εναλλακτικά να ενταχθεί, οποιαδήποτε στιγμή στην μόνιμα ‘"ανοιχτή" ρύθμιση των 12 δόσεων για το σύνολο των χρεών του (ΕΦΚΑ -ΕΟΠΥΥ).

Αφού ενταχθεί και υπό τον όρο ότι τηρεί τη ρύθμισή αυτή, δηλαδή καταβάλλει κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές του και τη δόση της ρύθμισης, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη