MY KTEO

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Αποχή για 20 ημέρες αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι


Αποχή 20 ημερών, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2002, αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων. 
 
Σε μία πρωτοφανούς μαζικότητας γενική συνέλευση που κράτησε πάνω από 6 ώρες οι συμβολαιογράφοι με μεγάλη πλειοψηφία έλαβαν απόφαση για αποχή, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των μεταγραπτέων πράξεων και συμβολαίων από τις 30 Μαΐου, χωρίς να επιλυθούν σωρεία νομικών και τεχνικών προβλημάτων που εκκρεμούν.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων για την καθιέρωση, ως μόνου τρόπου καταχώρισης, τον ηλεκτρονικό, διατυπώνονται διότι πέραν των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, θεωρούν ότι η ασφάλεια των συναλλαγών καθώς και η δυνατότητα επιλογής των συμβαλλομένων πρέπει να επιτρέπει και την δια φυσικής παρουσίας καταχώρηση. Ζητούν για το λόγο αυτό να επιλυθούν όλα τα θέματα, τεχνικά και νομικά για την καταχώριση ηλεκτρονικά και να είναι επιτρεπτό στον πολίτη να επιλέγει τον τρόπο που επιθυμεί.

Με τον Σύλλογο της Αθήνας συντονίζονται ήδη και οι λοιποί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι άλλων περιοχών (μερικοί εκ των οποίων ήδη απέχουν) και αναμένεται η προκηρυχθείσα στις 30.5.2022 αποχή να είναι πανελλαδική.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που εκτέθηκαν στη γενική συνέλευση θα τεθούν υπόψη των εκπροσώπων την Πέμπτη το μεσημέρι σε συνάντηση που έχει ορισθεί μεταξύ αυτών και των μελών του Δ. Σ της Αθήνας.


cnn.gr