MY KTEO

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΕΦΚΑ: «Ξεπαγώνουν» οι κατασχέσεις για οφειλέτες – Έτοιμα 300.000 ειδοποιητήρια


Τις διαδικασίες κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω πανδημίας, επανενεργοποιεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (KEAO).

Απώτερος στόχος αποτελεί η είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 1,19 δισ. ευρώ.

Έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να σταλούν 300.000 ειδοποιητήρια που θα ενημερώνουν τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ για τις δυνατότητες διακανονισμού σε 12 μήνες που έχουν.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε διάστημα τριών μηνών τότε οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ θα βρεθούν μπροστά στην ενεργοποίηση εκ μέρους του ΚΕΑΟ των αναγκαστικών μέτρων.

Η προτεραιότητα της όλης διαδικασίας αναμένεται να δοθεί στις πρόσφατες οφειλές οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα την ώρα που οι συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ.

Παράλληλα εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη γίνονται για όσους έχουν υψηλές οφειλές άνω των 200.000 ευρώ.

Επιπλέον με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στα πληροφοριακά συστήματα αξιολογείται το προφίλ του οφειλέτη καθώς λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η αξιοπιστία και η γενικότερη συμπεριφορά του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των τρεχουσών και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

Η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων, προβλέπεται, επίσης, εντός 70 ημερών μετά την απώλεια ρύθμισης.



topontiki.gr