MY KTEO

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Τσιόδρας: «Αποφύγαμε 39.000 θανάτους μέσω του εμβολιασμού – Πιθανές νέες πιο μεταδοτικές παραλλαγές»


Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και τα οφέλη του εμβολιασμού, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.

«39.000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι 3 δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις 2 δόσεις».

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80% με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (δηλαδή ανοσία από εμβολιασμό και νόσηση) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια, ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως στο μέλλον θα αποτελεί μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή ποτέ και που θα χρησιμοποιείται.

Συγκεκριμένα, για τη χρήση της από τον επόμενο μήνα στη χώρα μας ανέφερε πως η δική του θέση είναι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα επιλέγουν.

Ωστόσο, όσοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για μόλυνση και νόσηση θα πρέπει να φορούν τη μάσκα. «Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η μάσκα σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε ενδεικτικά.

Νέες υποπαραλλαγές στη Νότια Αφρική
Ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε σήμερα, ότι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική.



topontiki.gr