Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Σουπιές στιφάδο

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Σουπιές στιφάδο


Υλικά συνταγής:
1 κ. σουπιές
1/2 φλ. ελαιόλαδο
6 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
5-6 μικρά ξερά κρεμμύδια (ολόκληρα)
2 σκελ. σκόρδο
1/4 φλ. ξύδι από κρασί
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
5-6 αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου (λιωμένα)
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με ένα μαχαίρι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να βγάλουν πρώτα τα ζουμιά τους και στη συνέχεια τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. 

Με το να πιουν οι σουπιές όλα τα υγρά τους, ενισχύουμε τη γεύση του θαλασσινού στο στιφάδο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα και ολόκληρα. Ροδίζουμε τα κρεμμύδια για 5-6΄ και προσθέτουμε τα σκόρδα.

Σοτάρουμε για 1΄, προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1΄. Σβήνουμε τις σουπιές με το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί στο μισό του όγκου του.

Προσθέτουμε τις ντομάτες κι ελάχιστο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και μπόλικο πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα κομμένα κρεμμύδια και τα κομμάτια να μείνουν ολόκληρα.

Οι σουπιές θα μαλακώσουν και θα μελώσει η σάλτσα τους σε περίπου 45΄. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού.



argiro.gr