MY KTEO

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Χαλκίδα: Δράσεις για την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

 


Με την επιμνημόσυνη δέηση για τις 353000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ολοκληρώθηκαν στις 22/5 οι δράσεις του συλλόγου Ποντίων Εύβοιας ¨Οι Κομνηνοί" για την 19η Μαΐου, την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας.







Το ενημερωτικό μας περίπτερο – δεδομένων των ισχυρών ανέμων στο στρογγυλό της παραλίας- έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αριστοτέλης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα από την Πέμπτη ως και το Σάββατο 21/5. Την έκθεση με τα ιστορικά ντοκουμέντα, το χρονικό της Γενοκτονίας καθώς και την αδιάλειπτη επί 28 αιώνες παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στον Εύξεινο Πόντο επισκέφθηκε πλήθος κόσμου το οποίο πληροφορήθηκε και συνομίλησε με τα μέλη του συλλόγου μας. Ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογό μας ήταν η παρουσία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο, ξεναγήθηκε στην έκθεση και συνεχάρη το Δ.Σ για το συνεχή του αγώνα στη διάδοση και διάσωση του ποντιακού πολιτισμού. Το ενημερωτικό περίπτερο επισκέφθηκε επίσης η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ κα Ελένη Αϊδίνη η οποία παρακολούθησε το συγκινητικό δρώμενο του ανάμματος των κεριών της μνήμης καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ με το ιστορικό της Γενοκτονίας που δημιούργησαν τα μέλη του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης και ειδικά τις βραδινές ώρες, εκτός από το ντοκιμαντέρ των Κομνηνών, στην οθόνη που είχε στηθεί μπροστά στο Δημαρχείο προβλήθηκε και επιπλέον οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό σχετικά με την 19 Μαΐου και τα διαχρονικά αιτήματα που πηγάζουν εξ’ αυτής, ήτοι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία καθώς και το πλέον πανανθρώπινο αίτημα «ποτέ ξανά γενοκτονίες».

Τέλος στο ανοικτό μνημόσυνο της Κυριακής 22/5 , το οποίο οι υγειονομικές συνθήκες δεν διευκόλυναν τα προηγούμενα δύο χρόνια, παρουσία της Δημάρχου Χαλκιδέων κας Βάκα, της προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου κας Σακελλαράκη και πλήθους συμπολιτών και συμπατριωτών μας, ο πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στην ομιλία του εντός του Ναού ανέφερε πως « η ειλικρινής μεταμέλεια και η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος θα είναι η δικαίωση για τους αδικοχαμένους μας προγόνους, ενώ ταυτόχρονα θ’ αποτελέσει το σπόρο για την από μέρους μας συγχώρεση – ακρογωνιαίο λίθο στη διδασκαλία της θρησκείας μας - και φυσικά είναι η βάση οικοδόμησης μιας πραγματικής ελληνοτουρκικής φιλίας. Αιωνία η μνήμη των προγόνων μας!».

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ευελπιστεί ότι το μήνυμα που για μια ακόμη φορά μετέδωσε με παρρησία θα παραμένει ηχηρό στην πόλη μας και ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας τους συμπολίτες μας που μοιράστηκαν μαζί μας τις ως άνω δράσεις.