MY KTEO

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Κορωνοϊός – Χαλβατζιώτης: «Με την χαλάρωση των μέτρων επανακάμπτουν οι κλασικές λοιμώξεις»


O επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στο νοσοκομείο «Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατζιώτης τόνισε πως «με την σταδιακή άρση των μέτρων παρακολουθούμε ως γιατροί να εμφανίζονται οι κλασικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες μας μπερδεύουν κιόλας καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού». Ωστόσο επισήμανε πως αυτές οι λοιμώξεις «πρέπει να εκλαμβάνονται δυνητικά ως περιπτώσεις κορωνοϊού και στη συνέχεια να αποκλείονται».

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ «τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για την πρόληψη της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, ουσιαστικά επέδρασαν και στην πρόληψη όλων των λοιμώξεων και των ιώσεων που ενδημούσαν στη χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Παρ’ όλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στο μέλλον επισήμανε πως «δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι υπάρχουν νέα στελέχη του ιού, ή τουλάχιστον τέτοια που να μας προβληματίζουν».

Για την διάθεση των αντιικών χαπιών από την Πρωτομαγιά στα φαρμακεία των νοσοκομείων, επισήμανε ότι: «Τα αντιικά χάπια έχουν φέρει την επανάσταση, γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μην προλαμβάνουν τη λοίμωξη, αλλά σίγουρα προλαμβάνουν την άσχημη εξέλιξή της, κυρίως σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι και θα πρέπει να τα προμηθεύονται άμεσα με την έναρξη σχεδόν των συμπτωμάτων».

Όσον αφορά στις λοιμώξεις που μας απειλούν μετά το συγχνωτισμό των καλοκαιρινών διακοπών, επισήμανε ότι «περισσότερο κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό και ίσως εκεί δούμε περισσότερα κρούσματα ενδημικής νόσου, που όμως θα προσομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα».

Για το ενδεχόμενο κάποιας επόμενης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού από το φθινόπωρο σημείωσε πως «σίγουρα θα χρειαστεί αναμνηστική δόση εμβολίου όταν βρεθούμε πάλι σε κλειστούς χώρους, αλλά πιστεύω ότι ο φόβος, ο τρόμος και ο πανικός έχουν περάσει όσον αφορά στη φάση αυτή της πανδημίας».


topontiki.gr