MY KTEO

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο


Ολοκληρώνεται θεσμικά το "παζλ” του νέου καθεστώτος προσλήψεων στο Δημόσιο, μετά την παρουσίαση του νέου ενιαίου "προσοντολογίου – κλαδολογίου” από τον Υπουργό Εσωτερικών, κο Μάκη Βορίδη.

Με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο ορίζονται πλέον ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα, κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά, διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας του μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού τους και καθορίζεται η διαδικασία αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων των φορέων του Δημοσίου με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του νέου Προεδρικού Διατάγματος.

Τομή του αναθεωρημένου Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί η δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων (2.700 και πλέον κλάδοι και ειδικότητες κωδικοποιούνται σε 550, μείωση που προσεγγίζει το 80%), με στόχο, μεταξύ άλλων, και την απλοποίηση για τη διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού.

Επίσης προβλέπεται η κατάργηση παρωχημένων κλάδων και η δημιουργία νέων σύγχρονων κλάδων και ειδικοτήτων, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου από υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης.

Εξάλλου προχωρά η πλήρης και συστηματική χαρτογράφηση και θεσμική αποτύπωση των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα (αποδεκτοί τίτλοι, άδειες άσκησης επαγγέλματος κοκ). Παραπέρα, μεταξύ άλλων, καταργείται πλέον η δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με "φωτογραφικά" προσόντα διορισμού. Στο εξής, η Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα θα έχει την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες και θα υποβάλλει ετησίως στον Υπουργό Εσωτερικών έκθεση για την ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης του Προεδρικού Διατάγματος, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως προωθείται ενιαία αντιμετώπιση και η εξάλειψη διακρίσεων μεταξύ μονίμων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με την απονομή ενός κλάδου και μιας ειδικότητας στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Τέλος προχωρά η αντιστοίχιση των υφιστάμενων κλάδων των υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους κλάδους και ειδικότητες.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΣ στο Capital.gr το νέο προσοντολόγιο -κλαδολόγιο στο Δημόσιο θα βοηθήσει το ΑΣΕΠ στη διαμόρφωση των όρων του πρώτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τις νέες μόνιμες θέσεις στα Υπουργεία και τους διάφορους εποπτευόμενους φορείς τους το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μέσω του νέου προσοντολογίου -κλαδολογίου και του Πανελληνίου Διαγωνισμού Προσλήψεων "κουμπώνει” το πρώτο βασικό μέρος του νέου κύκλου στελέχωσης στο Δημόσιο. 

Το άλλο μέρος αφορά την κινητικότητα. Ο πρώτος γύρος κινητικότητας έχει ολοκληρωθεί. Από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, θα μπορούν τα Υπουργεία, οι εποπτευόμενοι φορείς τους αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να υποβάλλουν στο ΥΠΕΣ τα αιτήματα τους για προσλήψεις. 

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου, το ΥΠΕΣ θα διαμορφώσει την τελική πρόταση για τις προσλήψεις του 2023, η οποία θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Οκτωβρίου, καταλήγοντας στον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων.   Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα "τρέξει” ο β΄κύκλος κινητικότητας.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη