MY KTEO

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ακρίβεια: Ποια μέτρα ενίσχυσης ξεκλειδώνουν για Μάιο και Ιούνιο


Mέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων έναντι της ακρίβειας. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε δύο φάσεις. Για τον τρέχοντα μήνα θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος με το μοντέλο που ήδη γνωρίζουμε, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και η επιδότηση για το diesel κίνησης. Τον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθεί η μεγάλη παρέμβαση για το ρεύμα που θα επαναφέρει τους λογαριασμούς περίπου στα περσινά επίπεδα.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ενεργοποιηθούν επιπλέον μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και το δωράκι των επιστρεπτέων προς τις επιχειρήσεις.

Τι θα ξεκλειδώσει τον Μάιο
Συνέχιση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ίδιο ποσό της επιδότησης με τον Απρίλιο, δηλαδή μέση μηνιαία ενίσχυση 72 ευρώ για τις πρώτες 300kwh για τους οικιακούς καταναλωτές. Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα είναι γύρω στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενίσχυση αναμένεται να λάβουν και τα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο, κοντά στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το δεύτερο μέτρο του Μαΐου είναι η συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην πηγή, ώστε να ελεγχθεί η τιμή του και να παραμείνει μειωμένη κατά 15 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της επιδότησης παραμένει στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης.

Τι θα ξεκλειδώσει τον Ιούνιο
Σημαία των παρεμβάσεων του Ιουνίου είναι μια παρέμβαση στο ρεύμα που θα ενεργοποιηθεί αρχικά για 2-3 μήνες με δυνατότητα να επεκταθεί ακόμη και έως του χρόνου το καλοκαίρι εάν χρειαστεί, λόγω των εξελίξεων. Μέσω πλαφόν στην χονδρική αγορά ρεύματος, στόχος είναι οι τιμές λιανικής ρεύματος να προσεγγίσουν ακόμη και τα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή πέριξ των 0,13 με 0,16 ευρώ ανά kWh.

Βέβαια, υπάρχουν εισηγήσεις και για συμπληρωματικά μέτρα που θα έρθουν να σβήσουν τη φωτιά της ακρίβειας. Οι όποιες αποφάσεις είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζονται:
- Νέα επιταγή ακρίβειας στα πρότυπα του Πάσχα.
- Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε 3 βασικά προϊόντα, αλλά βάσει προϋποθέσεων. Έχει κλειδώσει η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και τον τουρισμό.
- Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Εξετάζεται ακόμη και ένα πιο διευρυμένο επίδομα στέγασης.


moneyrewie.gr