MY KTEO

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Τι θα μπει στις τσέπες μας τους επόμενους μήνες - Τα νέα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης


Διευκρινίσεις για τα νέα επιδόματα και τα νέα μέτρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής - Πώς θα επωφεληθούν οι πολίτες και ποια ποσά θα καταλήξουν στις τσέπες τους.

Μια σειρά από επιδόματα, έκτακτες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να δοθεί «ανάσα» στην κοινωνία. Οι πολίτες αναμένεται να δουν τις τσέπες τους να... γεμίζουν κατά περίπτωση ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρξει ελάφρυνση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους.

Tι θα μπει στις τσέπες μας τους επόμενους μήνες, μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Έκτακτο επίδομα καλοκαιριού
Με έκτακτο επίδομα καλοκαιριού θα βοηθήσει η κυβέρνηση τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Το επίδομα θα δοθεί πιθανότατα τον Ιούνιο και θα αφορά το ποσό των 200 ευρώ ή το ποσό των 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να μην δώσουν απευθείας τα χρήματα αλλά να πιστωθεί το ποσό μέσω επιταγής τροφίμων.

Ένα άλλο επίδομα που τρέχει αυτή την περίοδο είναι το επίδομα των εκπαιδευτικών του δημοσίου τομέα, το οποίο είναι στα 200 ευρώ, και με αυτό επιδοτείται η αγορά laptop, tablet και άλλων συσκευών.

Επίδομα καυσίμων
Η επιδότηση καυσίμων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 900.000 δικαιούχων. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Newsbomb.gr ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας, έδωσε διευκρινίσεις για ερωτήματα και απορίες σχετικά με την επιδότηση στα καύσιμα.

Οι αιτήσεις, γίνονται ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ, μέσω gov.gr με κωδικούςTaxis.

Δικαιούχοι είναι:
  • Όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000€
  • Έχουν στην κατοχή τους, εν κινήσει, ένα όχημα – μηχανή
  • Όταν υπάρχουν συνδικαιούχοι την επιδότηση λαμβάνει μόνο ο ένας
Στοιχεία που δηλώνουμε:
  • Tο e-mail μας
  • Τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου
  • Τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ
Ο δικαιούχος επιλέγει:
  • Την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας με επιπλέον πίστωση 5€ ή
  • Την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό
  • Επιδότηση 0,22€/l, για 60 λίτρα το μήνα και συγκεντρωτικά το 3μηνο
Για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής χώρας
  • 40€ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • 30€ για τους ιδιοκτήτες μηχανών
Για τους κατοίκους της Νησιωτικής χώρας
  • 50€ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • 35€ για τους ιδιοκτήτες μηχανών».
Ωστόσο, προέκυψαν κάποιες δυσλειτουργίες και προβλήματα, τα οποία αφορούν όσους επέλεξαν την πίστωση σε smartphone αλλά δεν έχουν την εφαρμογή NFC που υποστηρίζει τις ανέπαφες συναλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν το smartphone ενός συγγενικού προσώπου. Ωστόσο, αναμένεται να δοθεί λύση εντός των ημερών.

Επίσης, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι χρησιμοποιούν το ίδιο email για να κάνουν δύο αιτήσεις.

Ακόμα, όσοι είναι δικαιούχοι λόγω καθυστέρησης διασταύρωσης στοιχείων, καθυστερούν και τα χρήματα να μπουν στον λογαριασμό.

Μειωμένη τιμή για το πετρέλαιο κίνησης και τον Ιούνιο
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή συμπεριελήφθη και αυτό της διατήρησης της μειωμένης τιμής τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) και για τον Ιούνιου ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο όπως έγινε και τον Μάιο με το κόστος της παρέμβασης που εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ να καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Άνοιξε η εφαρμογή για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar για όσους έκαναν ηλεκτρονική ακινησία. Για όσους έχουν καταθέσει πινακίδες στην ΔΟΥ θα πρέπει να επισκεφτούν την ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της άρσης ακινησίας. H άρση ακινησίας γίνεται την επόμενη της πληρωμής. Πληρώνουμε τα αντίστοιχα δωδέκατα, χωρίς πέναλτι. Μόνο μια φορά μπορούμε να κάνουμε χρήση της άρσης ακινησίας. Η ημέρα πληρωμής καλύπτει τον αντίστοιχο μήνα. Σε περίπτωση κυκλοφορίας μετά την ακινησία το πρόστιμο είναι το διπλάσιο των τελών του έτους με αφαίρεση του ποσού που έχουμε καταβάλει.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Κουπόνι έως 50% στο Taxisnet
Το πρόγραμμα επιδότησης των ηλεκτρικών συσκευών θα αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και οι ωφελούμενοι θα πρέπει να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν την έκπτωση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

Οι συσκευές που επιδοτούνται
Αυτές που θα μπορείτε να αλλάξετε λαμβάνοντας το ειδικό voucher είναι τρεις:
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά
Πότε ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης συσκευών
Το ποσό της επιδότησης θα είναι συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται να πάρουν 200.000 νοικοκυριά επιδότηση από 30 έως 50%. «Έχουμε στόχο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους ίσως λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα» δήλωσε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι εφόσον το νοικοκυριό αντικαταστήσει τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να έχει μια εξοικονόμηση που ξεπερνάει ακόμα και το 30% της ετήσιας κατανάλωσης».

Στο Taxisnet η αίτηση για επιδότηση συσκευών
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας που όταν ανοίξει θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του, είτε μέσα από τον λογιστή, είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό.

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επίδομα 300 ευρώ - Έτσι θα κάνετε την αίτηση
Ο Οργανισμός θα δώσει αυτό το επίδομα εφάπαξ, εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές. Το επίδομα προορίζεται κυρίως για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 ετών που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Ειδικότερα, θα εκδοθεί ΚΥΑ για το «Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης» για να ξεκινήσει η διαδικασία και στην συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο.

Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας, οι οποίες συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και αποσκοπούν στην εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή, εάν αυτό είναι ανέφικτο, θέσης εργασίας που προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία.

Καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία και συναποφασίζεται από αυτούς.

Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται κατά τρόπο δεσμευτικό η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας.

Η κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς, τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους των περιπτώσεων β και γ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 που καθίστανται βραχυχρόνια άνεργοι για χρονικό διάστημα μέχρι έξι συνεχόμενους μήνες.

Παράλληλα, η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και, με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ είναι ψηφιακό αρχείο που τηρείται στη ΔΥΠΑ, περιλαμβάνει ιδίως τα παρακάτω στοιχεία για κάθε εγγεγραμμένο, τα οποία συνιστούν το ψηφιακό του προφίλ:
α) στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα/ επώνυμο/ πατρώνυμο/μητρώνυμο/ ΑΦΜ/ ΑΜΚΑ),
β) διεύθυνση κατοικίας,
γ) ημερομηνία γέννησης,
δ) οικογενειακή κατάσταση (γάμος/ σύμφωνο συμβίωσης/ διαζύγιο/ διάσταση/ τέκνα – γονική μέριμνα ή επιμέλεια αυτών),
ε) κατάσταση ως προς τις παροχές της παρ. 4, καθώς και τις παροχές της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 19 (δικαιούχος ή μη),
στ) ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης και την ημερομηνία σύνταξης και πιο πρόσφατης επικαιροποίησης αυτού,
η) προτάσεις που έγιναν από τη ΔΥΠΑ για κατάλληλες θέσεις εργασίας,
θ) τυχόν διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την εφαρμογή του παρόντος και της λοιπής προνοιακής νομοθεσίας,
ι) άλλα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η τήρηση των υποχρεώσεων της ΔΥΠΑ και των αναζητούντων εργασία.

Σε κάθε αναζητούντα εργασία παρέχεται η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ.

Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ γίνεται αφού ολοκληρωθεί η μετάπτωση σε αυτό των υφισταμένων Μητρώων Ανεργίας που τηρεί η ΔΥΠΑ.

Μέτρα για το ρεύμα: Στα €56,6 η επιδότηση τον Μάιο – Αναστέλλεται από Ιούλιο η ρήτρα αναπροσαρμογής
Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Πέμπτης προχώρησαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς.

Όπως εξήγησαν το κόστος των μέτρων υπολογίζεται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ δόθηκαν διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα που πλήρωσαν οι καταναλωτές λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022.

Δείτε την παρουσίαση των μέτρων:

Τον λόγο πήρε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης που πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ροκανίζοντας τζίρους και κέρδη.

«Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση έχτισε μεθοδικά γραμμές στήριξης με πρώτη γραμμή τα 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Η δεύτερη είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που τονώνουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η τρίτη γραμμή ήταν η επιδότηση λογαριασμών με 3,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Η τέταρτη γραμμή ήταν τα επιδόματα και το επίδομα καυσίμων και η πέμπτη γραμμή άμυνα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε ο υπουργός Οικονομικών

Όπως εξήγησε «οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Συγεκριμένα αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών με το κόστος να αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα και τη μεθοδολογία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Όπως είπε «αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή».

«Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Ο μηχανισμός του πλαφόν
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε και τον μηχανισμό του πλαφόν λέγοντας ότι «από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται – οριζόντια – ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής» καθώς «εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται – σε μηνιαία βάση – το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση».

«Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου» πρόσθεσε και τόνισε οτι «θα επιδοτηθούν, γενναία, τα κοινωνικά τιμολόγια, οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες, και φυσικά οι αγροτικές επιχειρήσεις».

Όπως είπε «το κόστος της παρέμβασης, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του έτους. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος».

«Η νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτή η συνολική, πρόσθετη επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές υποβλήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για τα 600 ευρώ
Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την επιστροφή των χρημάτων έως 600 ευρώ μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις προηγούμενες επιδοτήσεις.

Αφορά νοικοκυριά φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με έσοδα 45.000 ευρώ

Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Απαραίτητη για την επιστροφή η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο ωφελούμενος θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία που θα δίνει η ΑΑΔΕ αλλά και θα επικαιροποιεί αν χρειάζεται

Τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους

Δεν καλύπτεται από τις επιδοτήσεις η δεύτερη κατοικία.

Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ
Ως ένα δύσκολο εγχείρημα και πρωτοποριακό σε όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλίας την πλατφόρμα για την επιστροφή έως 600 ευρώ από τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους πολίτες για το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα προσανατολίζονται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου καθώς η ιδέα είναι να γίνουν οι πληρωμές εντός Ιουνίου.

Όπως εξήγησε με βάση τα ρολόγια θα αντλήσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την έκπτωση του κράτους και την έκπτωση του παρόχου ώστε να υπολογίζεται με βάση τα ποσά αυτά το ύψος της επιστροφής που έχει «ταβάνι» τα 600 ευρώ.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο ενώ δικαίωμα στην αποζημίωση θα έχουν και οι φοιτητές εφόσον δηλώνουν την οικία που διαμένουν.

Η επιδότηση των λογαριασμών για τον Μάιο
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ο οποίος εξήγγειλε ότι:

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια και συγκεκριμένα η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
  • Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
  • Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ενώ επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής «ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο».

«Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο τον Μάιο η επιδοτηση θα ανέλθει στα 20 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Όσον αφορά τον μηχανισμό για την επιβολή πλαφόν εξήγησε ότι «εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ.».

Όπως τόνισε, δε, «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού».

Ανακοίνωσε, επίσης ότι έχουν ξεκινήσει ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση.

«Συνολικά, με τα νέα μέτρα απορροφούμε:
• Στους Ευάλωτους (ΚΟΤ) περίπου 500.000 νοικοκυριά: το 100% της αύξησης.
• Σε όλα τα Οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες): απορρόφηση έως και το 85% της αύξησης.
• Σε 1.250.000 ΜΜΕ 82% της αύξησης.
• Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια το 90-95% της αύξησης» κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.


newsbomb.gr