MY KTEO

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Αλεξία Ραπτοπούλου : Η Βόρεια Εύβοια δεν έχει οδικό δίκτυο και υγεία – Δεν θα επιτρέψουμε και την καταστροφή της Παιδείας


«Η στήριξη της Βόρειας Εύβοιας σημαίνει να υποβαθμίσουμε το οικολογικό σχολείο των Ωρεών και των άλλων πέντε σχολείων της περιοχής;»

«Με υποβάθμιση απειλείται το πολυβραβευμένο οικολογικό σχολείο των Ωρεών στη Βόρεια Εύβοια» είπε Στο Κόκκινο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αλεξία Ραπτοπούλου.

Στην Ευγενία Λουπάκη και στον Χρυσόστομο Λουκά, εξήγησε πως το Δημοτικό Σχολείο Ωρεών είναι ένα οικολογικό σχολείο με πλούσια δραστηριότητα για το περιβάλλον. Εκεί υλοποιούνται περιβαλλοντικά προγράμματα με αποτέλεσμα τη διάκριση σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

«Έχει βραβευθεί με την πράσινη σημαία και αναγνωρίζεται ως πράσινο σχολείο για τη διάκρισή του στο πρόγραμμα του διεθνούς δικτύου “Μαθαίνω για τα δάση”. Επίσης το σχολείο μας είναι ανάμεσα στα δέκα σχολεία που έχουν βραβευτεί από την Ελληνογερμανική Αγωγή για το πρόγραμμα “Αλλάζω την αυλή του σχολείου”, όπου έλαβε την τρίτη θέση.    

Μετά τη μοναδική καταστροφή από την περσινή πυρκαγιά, η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως που θέλει την υποβάθμιση των σχολείων, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρόκειται για έναν νόμο που είναι δύο χρόνια ανενεργός λόγω πανδημίας και ξαφνικά μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, ενεργοποιείται και προχωρεί στην ένωση τμημάτων και στην μεταφορά παιδιών σε άλλα σχολεία. 

Όταν λόγω της πανδημίας σε όλες τις δραστηριότητες ο αριθμός των ανθρώπων που συνωστίζονται συνεχώς μειώνεται, δεν μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Επίσης το  στηρίζουμε την Εύβοια, τι σημαίνει; Να υποβαθμίσουμε την παιδεία; Αν υποβαθμίσουμε την παιδεία θα υποβαθμιστούν τα χωριά μας και θα εγκαταλειφθούν. Δεν είναι μόνο οι περιοχές που έχουν καεί. Είναι και οι εμπλεκόμενες περιοχές.

Πέρσι στο νηπιαγωγείο των Ωρεών που ήταν 27 παιδιά δεν εγκρίθηκε το δεύτερο τμήμα ώστε να καλυφθούν τα παιδιά, ενώ υπήρχε ο κατάλληλος χώρος. Αντιθέτως μεταφέρθηκαν παιδιά γιατί δεν χωρούσαν και τα έβαλαν μέσα σε κοντέινερ. Το να  κλείνουν τα σχολεία ενώ υπάρχουν άψογες εγκαταστάσεις, για να μπαίνουν τα παιδιά σε κοντέινερ, είναι απαράδεκτο. Και είναι και άλλα πέντε σχόλια που υποβαθμίζονται και μάλιστα από περιοχές πάρα πολύ απομακρυσμένες.

Η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη και κανείς δεν συμφωνεί με αυτή την κατάσταση. Την Τετάρτη μάλιστα, κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, κ. Σταύρου Μπένου αναμένεται να υπάρξει διαμαρτυρία. Είμαστε αποκλεισμένοι από οδικό δίκτυο και από υγεία. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί και η παιδεία μας».