MY KTEO

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Υλικά συνταγής:
80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
2 φλ. ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 ντομάτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σως γιαουρτιού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 λεμόνι (χυμό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.

Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.

Προσθέτουμε στη συνταγή για ντολμαδάκια το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.

Για τα αμπελόφυλλα
Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Για το τύλιγμα
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Για το μαγείρεμα
Στρώνουμε τον πάτο από μία κατσαρόλα με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση. Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.

Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια από την Αργυρώ σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς και μετά σερβίρουμε.

Για τη σως γιαουρτιού
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Μυστικά
  • Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.
  • Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.
  • Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.
  • Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση.
  • Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.
  • Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.
  • Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.
  • Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

argiro.gr