MY KTEO

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Γονιμότητα: Πόσο επηρεάζει η ηλικία την προσπάθεια κάποιου να αποκτήσει παιδί;


Οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά τις πιέσεις της ύπαρξης μιας οικογένειας καθώς μετά τα 30 μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων τους. Η γονιμότητα όμως και των ανδρών επηρεάζεται με την πάροδο της ηλικίας. Το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Δρ. Alison Campbell επικεφαλής επιστημονική λειτουργός σε θέματα γονιμότητας σημείωσε ότι το ένα τρίτο όλων των ωαρίων στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθιστώντας τα ωάρια ανίκανα να σχηματίσουν μια βιώσιμη εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ενώ μια γυναίκα 20 ετών έχει πιθανότητα 20% να συλλάβει στη διάρκεια ενός κύκλου, μια γυναίκα 40 ετών έχει μόνο 5%. Μετά την ηλικία των 35 ετών, η μείωση της γονιμότητας επιταχύνεται σημαντικά και εμφανίζει πτωτική καμπύλη. Η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας ολοκληρώνεται στην πραγματικότητα 5-10 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του British Medical Journal, στην ηλικία των 45 οι πιθανότητες να καταλήξει μια εγκυμοσύνη σε αποβολή αγγίζει το 75%. Το 1/3 των ζευγαριών όπου η γυναίκα είναι 35 ετών και άνω, αναμένεται να έχει προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ στην ηλικία των 40 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα 2/3.

Η ηλικία του πατέρα συνδέεται με τα προβλήματα υγείας του βρέφους
Παρά τον μύθο ότι η γονιμότητα του άνδρα δεν επηρεάζεται φαίνεται πως και αυτοί από τα 40 έτη και άνω αντιμετωπίσουν παρεμφερή ζητήματα. «Η λειτουργία των όρχεων και οι παράμετροι του σπέρματος επιδεινώνονται με την πάροδο της ηλικίας, δήλωσε η Δρ Campbell. Η ψευδαίσθηση ότι οι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν να τεκνοποιούν υγιή μωρά ακόμη και στη συνταξιοδότησή τους έχει καταρριφθεί».

Στην πραγματικότητα, στοιχεία από περισσότερες από 40 εκατομμύρια γεννήσεις έδειξαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από πατεράδες άνω των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, τόνισε ότι αυτά τα βρέφη ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν λιποβαρή, να έχουν επιληπτικές κρίσεις και να χρειαστούν θερμοκοιτίδα αμέσως μετά τη γέννηση καθώς γεννήθηκαν πρόωρα.

Τα ιατρικά δεδομένα έδειξαν ότι κάθε χρόνο από την ηλικία των 35 ετών και άνω, ένας άνδρας αποκτά – κατά μέσο όρο – δύο νέες μεταλλάξεις στο DNA του σπέρματός του. Οι αλλαγές στο NR5A1 δε σχετίζονται μόνο με τις εμφανείς διαταραχές της αναπαραγωγικής ανάπτυξης. Ένα 4% περίπου των ανδρών που εμφανίζουν ανεξήγητα προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος, φέρουν μεταλλάξεις στο προαναφερθέν γονίδιο.

Ο ερευνητής Michael Eisenberg, αναπληρωτής καθηγητής ουρολογίας, πρόσθεσε: «Αυτό που ήταν πραγματικά εκπληκτικό ήταν ότι φαινόταν να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της προχωρημένης πατρικής ηλικίας και της πιθανότητας να αναπτύξει η μητέρα διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη για να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα και των αποτελεσμάτων γέννησης σε επίπεδο πληθυσμού».

Ο καθηγητής Eisenberg πρόσθεσε: «Η καλύτερη κατανόηση του βιολογικού ρόλου του πατέρα θα είναι προφανώς σημαντική για τους απογόνους, αλλά και δυνητικά για τη μητέρα».

Η καλή υγεία ισοδυναμεί με άριστη γονιμότητα
Η Δρ Campbell εξήγησε είσαι σε καλή υγεία ισοδυναμεί με καλή γονιμότητα. Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα καθώς έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, κακή ποιότητα σπέρματος και μειωμένη γονιμότητα σε σύγκριση με άνδρες φυσιολογικού βάρους. Οι πιθανότητες υπογονιμότητας αυξάνονται κατά 10% για κάθε 9 κιλά όταν ένας άνδρας είναι υπέρβαρος.

Όσον αφορά στις γυναίκες η κακή υγεία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ωορρηξίας μέχρι και στειρότητα.

Οι θυρεοειδοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προσβάλουν τη γονιμότητα της γυναίκας.

Επίσης, οι καθημερινές ανθυγιεινές επιλογές ζωής και συνήθειες (άγχος, αλκοόλ, νικοτίνη) και το αυξημένο σωματικό βάρος δρουν αρνητικά στη διαδικασία της σύλληψης. Η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση και έλεγχο του σωματικού βάρους, συντελεί στη βελτίωση της γονιμότητας.

Δυστυχώς η παχυσαρκία επηρεάζει την ωοθυλακιορρηξία και τη φυσική σύλληψη, την έκβαση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την εγκυμοσύνη και διαδικασία του τοκετού.

Παράλληλα, «η αντισύλληψη είναι απίθανο να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, αλλά μπορεί να κρύψει ένα πιθανό υποκείμενο πρόβλημα, όπως ακανόνιστες περιόδους», δήλωσε η Δρ. Campbell.

Ωστόσο, οι ανώμαλες περίοδοι δεν υποδεικνύουν πάντα ένα ζήτημα γονιμότητας, καθώς η απώλεια βάρους ή η αύξηση βάρους, το άγχος ή οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

«Συνιστάται να μιλήσετε με τον/την γυναικολόγο σας εάν έχετε ακανόνιστες περιόδους, ειδικά εάν η έμμηνος ρήση σας διαρκεί πάνω από επτά ημέρες ή οι περίοδοί σας έχουν ξαφνικά γίνει ακανόνιστες», δήλωσε η Δρ. Campbell.



OnMed.gr