MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Λούτσα Διρφύων ο Θανάσης Ζεμπίλης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στη Λούτσα Διρφύων επισκέφτηκε σήμερα ο Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας συζήτησε με τον υπεύθυνο του ΚΠΕ κ. Δημήτρη

Μπαϊρακτάρη για τα λειτουργικά θέματα, τις ελλείψεις και τις μεγάλες προοπτικές του Κέντρου. 



Πρόκειται για το πρώτο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  που ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί, στην Π.Ε. Ευβοίας. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα αναμένεται να είναι πολύπλευρα, καθώς το ΚΠΕ θα επισκέπτονται αρκετά σχολεία και φορείς για εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις. 

Το Γραφείο Διοίκησης του ΚΠΕ θα στεγάζεται στο Κοινοτικό Κατάστημα Λούτσας, ενώ η εκπαίδευση και τα συνέδρια θα λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Σχολείο. Οι δράσεις του ΚΠΕ περιλαμβάνουν περίπατο στο βουνό, καθώς και δραστηριότητες στη φύση, δίνοντας την ευκαιρία της βιωματικής γνωριμίας με την πλούσια φύση της Δίρφυς στους συμμετέχοντες. Ωστόσο, το ΚΠΕ Λούτσας χρειάζεται ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτικό προσωπικό και αναβάθμιση των κτιριακών του υποδομών για να μπορέσει να λειτουργήσει άρτια.  

Ο Βουλευτής Εύβοιας είχε θέσει το αίτημα της λειτουργίας και της άρτιας στελέχωσης του ΚΠΕ Λούτσας στην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, κατά την διάρκεια συνάντησής τους τον Δεκέμβριο του 2021 στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Ειδικότερα, ο Θανάσης Ζεμπίλης είχε ζητήσει από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων την επίσπευση της ρύθμισης για τη διαδικασία επιλογής θέσεων ευθύνης και την άμεση διάθεση εκπαιδευτικών, προκειμένου να συσταθεί άμεσα η παιδαγωγική ομάδα και η διαχειριστική επιτροπή του ΚΠΕ. Η κα Κεραμέως ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Βουλευτή και της τοπικής κοινωνίας προχώρησε τις απαραίτητες διαδικασίες ορισμού υπευθύνου εκπαιδευτικού και σε σύντομο χρονικό διάστημα η λειτουργία του ΚΠΕ Λούτσας πήρε σάρκα και οστά, μετά από καθυστέρηση 7 ετών από τότε που είχε αρχικώς συσταθεί. 

Το προηγούμενο διάστημα είχαν προκηρυχθεί και επιπλέον θέσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες όμως δεν καλύφθηκαν. Ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επαναπροκηρυχθούν δύο θέσεις εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο το Κέντρο να αρχίσει να δέχεται μαθητές από όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Όπως, επίσης, είναι σημαντικό για την άρτια λειτουργία του ΚΠΕ να γίνει ανακαίνιση των κτιριακών του υποδομών και να προμηθευτεί τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Με την έναρξη του ΚΠΕ έγινε η αρχή. Μένουν ακόμη να γίνουν μερικά πράγματα, ώστε να μετατραπεί σε πρότυπο Κέντρο. Με συνεργασία και καλή πρόθεση θα το πετύχουμε».   

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν εξαιρετικό θεσμό που συμβάλει αφενός, στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης διαμορφώνοντας υπεύθυνους πολίτες που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον και, αφετέρου, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω της πραγματοποίησης μονοήμερων ή διήμερων σχολικών εκδρομών και συνεδρίων. Σε επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, έχω ζητήσει την δημιουργία δύο επιπλέον Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ευβοίας. Ειδικότερα, ένα στην Κύμη και άλλο ένα στη Βόρεια Εύβοια».