MY KTEO

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Τα «παράθυρα» για έξτρα δόσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις


Τα τακτικά «τετ-α-τετ» με την εφορία ξεκινούν καθώς στο άμεσο διάστημα θα αρχίσουν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών δηλώσεων.

Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται και οι επιστροφές των δανειακών ενισχύσεων από τις επιχειρήσεις που ρυθμίζονται από 8 έως και 96 δόσεις, με σημαντικές εκπτώσεις -έως 15%- για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά.

Από τον ΕΝΦΙΑ ξεκινά η «λυπητερή» -Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια
Παρότι οι φορολογικές δηλώσεις «τρέχουν» εδώ και ένα μήνα -ξεκίνησαν να υποβάλλονται στις 31 Μαρτίου- ο πρώτος «λογαριασμός»που θα δουν οι πολίτες αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα κοινοποιούνταν στους πολίτες εντός Απριλίου, το αργότερο μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, όπως ανέφεραν πηγές από το οικονομικό επιτελείο. Παρά ταύτα, για τεχνικούς λόγους, προέκυψαν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα «ραβασάκια»του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Αναμένεται πλέον να αποσαφηνιστεί από το ΥΠΟΙΚ αν η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί εντός Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί, ή αν θα πάρει παράταση ενός μήνα. Στην περίπτωση της παράτασης, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Ιούνιο και η τελευταία τον Μάρτιο του 2023.

«Παράθυρο» για περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό – φορολογικό σύμβουλο επιχεριρήσεων Φιλοθέη Μακριδάκη, όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις. Αυτή η ρύθμιση, σημειωτέον, επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%.

Επιπλέον, ανέφερε η κυρία Μακριδάκη, υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι -σε αντίθεση με τις φορολογικές δηλώσεις- δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι μειωμένος για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Αντίθετα, 350.000 θα δουν μικρές ή διπλάσιες αυξήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για 900.000 ιδιοκτήτες θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Πώς εκδίδεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
Για να εκδώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, όταν θα έχει αναρτηθεί, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.
Ακολουθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή
Η δεύτερη, σε χρονική σειρά, υποχρέωση που θα προκύψει είναι αυτή της επιτρεπτέας προκαταβολής.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος που θα αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους και να κερδίσουν έκπτωση 15% θα πρέπει να βιαστούν καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Μαΐου. Τονίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή αυξήθηκαν σε 96 από 60 και πως το μέτρο αφορά περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Για όσους δεν… ενδιαφέρονται για την έκπτωση έως 15% της εφάπαξ εξόφλησης, η αποπληρωμή θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Φορολογικές δηλώσεις: Από Ιούνιο η πρώτη δόση -Πώς γίνονται 12 ή 24 δόσεις
Το τρίτο «βαρίδι», των φορολογικών δηλώσεων, αφορά και τη μεγαλύτερη μερίδα φορολογούμενων. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 321.400 Ε1 (φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων) από το σύνολο των σχεδόν 6,5 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η προθεσμία για την υποβολή εμπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης είναι η 30η Ιουνίου 2022. Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη από τις δόσεις πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του Ιουλίου και η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Να σημειωθεί ότι όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης 3% στο φόρο που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις. Την έκπτωση αυτή θα «δουν» μόνο όσοι είναι σε θέση να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο -δηλαδή όλο το ποσό- μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη, και για το φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.


iefimerida.gr