MY KTEO

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Έως και μια σύνταξη επιπλέον από το νέο έτος


Πρόσθετο ποσό που θα αντιστοιχεί από το 60% έως και 96% της καθαρής σύνταξης που εισπράττουν σήμερα θα λάβουν από το νέο έτος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Το ύψος της τελικής αύξησης –ως ποσοστό επί της σημερινής σύνταξης αλλά και σε ευρώ- θα εξαρτηθεί πρώτον από την πορεία του πληθωρισμού, δεύτερον από την πορεία της οικονομίας, τρίτον από το αν ο συνταξιούχος έχει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά και τέταρτον από το ποιο είναι το σημερινό ύψος της σύνταξης.

Το σενάριο που φέρνει τον πληθωρισμό να κλείνει φέτος στο 5-6% και το ΑΕΠ της χώρας στο +4% θα φέρει ονομαστική αύξηση σύνταξης περίπου 5% για όσους έχουν μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αύξηση θα πάρουν μόνο όσοι εισπράττουν σήμερα μικρότερη σύνταξη ή τουλάχιστον ίση σύνταξη με αυτή που βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη «πηγή» αύξησης.

Αυτή είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δικαιούχοι αυτή τη φορά θα είναι όλοι οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από το αν υπάρχει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι προφανές ότι κάποιοι θα δουν αύξηση των αποδοχών τους και από τις δύο πλευρές.



newsbomb.gr