MY KTEO

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Μπριάμ με μπακαλιάρο


Υλικά συνταγής:
600 γρ. μπακαλιαράκια
2 μέτριες πατάτες
1 μελιτζάνα
4 κολοκυθάκια μικρά
1 πιπεριά
1 ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελ. σκόρδο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
2 κλων. μαϊντανό
2 κλων. μάραθο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Κόβουμε την μελιτζάνα σε λεπτές φέτες. Κόβουμε τα τρυφερά κολοκυθάκια και την ντομάτα σε χοντρές φέτες. Αν τα κολοκύθια είναι τρυφερά και έχουν κολοκυθολούλουδα καθαρίζουμε τους στήμονες και τα μαγειρεύουμε κι αυτά.

Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε μία στρώση τα κομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, την πιπεριά, την μελιτζάνα και την ντομάτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό.

Πιέζουμε τα λαχανικά στο ταψί. Προσθέτουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και μάραθου. Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε το μπριάμ με μπακαλιάρο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200ºC. Ψήνουμε για 30´ με σκέπασμα. Ξεσκεπάζουμε το μπριάμ και ψήνουμε για περίπου 10’ μέχρι σχεδόν να είναι έτοιμες οι πατάτες.

Ακουμπάμε τους μπακαλιάρους πάνω στο μπριάμ και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15´ επιπλέον. Σερβίρουμε το μπριάμ με τα μπακαλιαράκια όσο είναι ζεστά.

Μυστικό επιτυχίας
Επειδή τα λαχανικά του μπριάμ ψήνονται σε διαφορετικούς χρόνους, κόψτε τις πατάτες σε πιο λεπτές φέτες από τα υπόλοιπα λαχανικά, για να ψηθεί όλο το μπριάμ ομοιόμορφα.


argiro.gr