MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Τα κλειδιά της αναγνώρισης ετών ασφάλισης


Δύο ''δρόμους'' συμπλήρωσης του χρόνου ασφάλισης προκειμένου να βγει κάποιος στη σύνταξη προσφέρουν διατάξεις που πέρασαν το περασμένο μήνα σε νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, Kωστή Χατζηδάκη (ν.4921/2022).

Όπως εξηγεί στο Capital.gr, ο εργατολόγος, Δημήτρης Μουσελίμης, ο πρώτος ''δρόμος'' συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης έχει να κάνει με την καταβολή εισφορών, ενώ ο δεύτερος με την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την καταβολή εισφορών προβλέπεται:

α) Η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 150 ημερών ασφάλισης για την συμπλήρωση των ελάχιστων 4500 ημερών ασφάλισης για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Η διάταξη αφορά:
• Ασφαλισμένους φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e- ΕΦΚΑ, πλην Ο.Γ.Α. οι οποίοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022 και
• Έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση και την πραγματική ή προαιρετική τους ασφάλιση
• Δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης,
• Δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από φορέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό
• Δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία (σύνταξη αναπηρίας ή χηρείας) από φορέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
• Δεν έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
• Η αναγνώριση γίνεται με εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου) που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Η διάταξη δεν ισχύει για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις σύνταξη γήρατος ειδικών κατηγοριών (ν.612/1977).

β) Η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης
Συγκεκριμένα, σε ασφαλισμένους σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και έχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου 5ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης παρέχεται η δυνατότητα:

• Να ζητήσουν την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ελάχιστος συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (15 έτη ασφάλισης ή 4500 ημέρες ασφάλισης).

• Η αίτηση για προαιρετική ασφάλιση μπορεί να υποβληθεί και αν, κατά την εξέταση αίτησης συνταξιοδότησης, διαπιστωθεί ότι υπολείπονται μέχρι 3 έτη για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γήρατος.

• Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και επί αιτήσεων συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος( από 18/4/2022).

• Η επιλογή αυτή ενδείκνυται για ασφαλισμένους που χρειάζονται πάνω από 150 ημέρες ασφάλισης ή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή των υπολειπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

• Επίσης στην περίπτωση αυτή, δεν ελέγχεται η συνδρομή της προϋπόθεσης περί μη αναπηρίας του ασφαλισμένου.

Αν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης, εκδίδεται πράξη απονομής σύνταξης, η οποία περιλαμβάνει την αποδοχή της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, τον χρόνο της προαιρετικής συνέχισης, το καταβλητέο ποσό, την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος και την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης, η οποία είναι η πρώτη ημέρα του επομένου μήνα από την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη