MY KTEO

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Τέλος Ιουνίου η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έως και τα τέλη Ιουνίου αναμένεται και να υπογραφεί.

Έτσι λοιπόν καλούνται ΓΣΕΕ και εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) να υπογράψουν τη νέα Εθνική Σύμβαση εντός του Ιουνίου.

Μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΕ , ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι

«Επιχειρούμε, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από την οποία, όμως, έχει αφαιρεθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσδιορίζει τον κατώτατο μισθό, να βρούμε κάποιες λύσεις που θα δώσουν ανάσες και ανακούφιση στους χαμηλότερα αμειβόμενους μισθωτούς» σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως να της δώσουν μία διάσταση, η οποία έχει μεγάλη θεσμική αξία: «να επαναφέρουμε το καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων σε ρύθμιση και όχι σ΄ αυτήν τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι για να έχει ουσία η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, «θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους, μετά από 10 χρόνια, να επαναφέρει τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, γιατί διαφορετικά θα πρέπει και εμείς να ρυθμίζουμε το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια ταύτιση απόψεων σχεδόν από όλους τους εργοδοτικούς φορείς στην κατεύθυνση να ζητήσουμε από κοινού μέσα από τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την επαναφορά της ρύθμισης του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους».

Οι διαπραγματεύσεις στόχο έχουν να διασφαλιστούν οι  ρυθμίσεις και τα θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων μεταξύ των οποίων:
  • το επίδομα γάμου (10% επί του μεικτού μισθού),
  • το επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες )
  • τις γονικές άδειες.
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα γάμου δεν είναι απολύτως νομοθετικά κατοχυρωμένο, αλλά «διασώζεται» κυρίως μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι ως «θεσμικός όρος» της σύμβασης.

Αναλυτικά, η θωράκιση του επιδόματος γάμου ανατρέχει σε όρο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης του 2013 σύμφωνα με τον οποίο εργοδότες και εργαζόμενοι, συμβαλλόμενοι στην τότε σύμβαση, συμφωνούν ότι το επίδομα γάμου «έχει θεσμικό και καθολικό χαρακτήρα για τους εργαζόµενους όλης της χώρας».

Σε ο,τι αφορά τις τριετίες με τον νόμο 4093 του 2012 (δεύτερο μνημόνιο) αυτές πάγωσαν μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του εν λόγω έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Ωστόσο, δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.

Η ΓΣΕΕ αναμένεται να ζητήσει επίσης να προχωρήσουν σε αυξήσεις και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια (πέραν του κατώτατου που ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1/5/2022).

Κατά τη διάρκεια πάντως της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων θα τεθεί και το θέμα της σύστασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Εταίρων που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο «Δουλειές Ξανά» για την αναδιοργάνωση του πρώην ΟΑΕΔ που μετονομάστηκε σε Δημόσιο Υπηρεσία Απασχόλησης. Οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν να διαχειριστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τους πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ο οποίος θα μετονομαστεί σε «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (ΕΛΕΚΠ).

Ο ειδικός λογαριασμός συστήνεται σε νομικό πρόσωπο που ιδρύεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους που συμβάλλονται σε αυτήν και η διαχείρισή του, η λειτουργία του και η παρακολούθησή του γίνεται από το νομικό πρόσωπο αυτό.



topontiki.gr