MY KTEO

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Το παζάρι και τα πανηγύρια


Τέθηκε ως προβληματισμός στην συνεδρίαση της Κοινότητας Χαλκίδας η κατάργηση του παζαριού. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό για να το λύσεις "με ένα νόμο και ένα άρθρο ".

Το παζάρι είναι ένας θεσμός που πατάει σε τρεις αιώνες. Είναι κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός. Κατά την λειτουργία του όλοι αυτοί που κάνουν τη βόλτα τους εκεί έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν ανθρώπους που είχαν καιρό να δουν, να μιλήσουν μαζί τους και να διασκεδάσουν σε ένα περιβάλλον που δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του, δηλαδή του πανηγυρτζίδικου. Αυτού πού για λίγο βάζει στην άκρη τον καθωσπρεπισμό και δίνει χώρο σε ένα αυθεντικό λαϊκό πανηγύρι. Όλοι χαίρονται να περιπλανιούνται σε ατσούμπαλες παράγκες συνοδεία κλαρίνων και με τις οσμές από τα ψητά γουρουνόπουλα να μπερδεύονται με αυτές του χαλβά Φαρσάλων.

Και όσοι βρίσκουν ενοχλητικά στην αισθητική τους κάτι τέτοια ας σκεφτούν πόσα κιλά τηλεοπτικών προγραμμάτων χειρότερης αισθητικής καταναλώνουν κάθε μέρα κι όχι μια βδομάδα του χρόνου.

Αυτή η αίσθηση του συνανήκειν που έχουν οι Χαλκιδεοι επισκέπτες του παζαριού είναι από τις ελάχιστες που μπορεί να διακρίνει κανείς και δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί, όταν η ταυτότητα του Χαλκιδέου είναι αδιευκρίνιστη.

Από τους σκεπτικιστές για την λειτουργία του παζαριού τίθεται - εδώ και δεκαετίες - το ζήτημα της επίπτωσης του στον εμπορικό κόσμο. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κάποια σοβαρή βλάβη. Ορθώς ποιούντες οι έμποροι κρατούν ανοιχτά τα καταστήματα τους τις μέρες του παζαριού. Ξέρουν ότι ο κόσμος θα φτάσει και ως αυτούς αφού βγήκε για ψώνια. Δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό και τα καταφέρνουν.

Μια ακόμα παράμετρος είναι το σοβαρό οικονομικό όφελος που έχει ο Δήμος από το παζάρι. Όσοι καλοπροαίρετα ζητούν την κατάργηση θα πρέπει να πουν με ποιον ρεαλιστικό τρόπο θα αντικατασταθούν αυτά τα έσοδα. Απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί διότι  δεν υπάρχει.

Εν τέλει το αν θα διατηρηθεί η όχι το παζάρι δεν είναι κάτι που θα αποφασίσει ένα δημοτικό συμβούλιο. Για αυτά αποφασίζει η ζωή. Αν οι έμποροι σταματήσουν να έρχονται, αν οι επισκέπτες μειωθούν δραστικά, τότε ίσως να είναι η ώρα να περάσει στην Ιστορία.

Το παζάρι διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της Πολιούχου της Πόλης και πέραν τούτου ουδέν. Καμία δραστηριότητα πολιτιστικού περιεχομένου που να συνδέεται με τον εορτασμό. Δεν έχει γίνει τόσα χρόνια μια συστηματική προσπάθεια να συνδεθεί το θρησκευτικό γεγονός με μια εβδομάδα όπου η Χαλκίδα θα ήταν πραγματικά εξωστρεφής. Μια σύνδεση του θρησκευτικού γεγονότος με πολιτιστικά δρώμενα και την πανηγυρτζίδικη νότα να λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης.