MY KTEO

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Έρχεται ρύθμιση για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος- Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και ποιους αφορά


Έρχεται ρύθμιση για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το θέμα αυτό μίλησε η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ στο OPEN. Όπως είπε, “μέσα στο Μάιο αναμένεται να έρθει η νέα ρύθμιση που θα γίνει με τη μορφή αίτησης και θα αφορά την επανασύνδεση του ρεύματος σε όσους έχουν κομμένες παροχές”. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό θα αφορά μόνο την κύρια κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, δηλαδή αυτή που χρησιμοποιούν και φαίνεται από το Ε1. Ανάλογα  με το ύψος της οφειλής και με το χρέος είναι και το ποσοστό το οποίο θα εξοφλεί το κράτος, συμπλήρωσε.

Διακοπές ρεύματος: Πώς θα γίνεται η εξόφληση οφειλών
Μεταξύ άλλων  η κ.Μαννέ εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εξόφληση των οφειλών του ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών από την πολιτεία. Αναλυτικά:
  • Για χρέωση έως 6.000 ευρώ θα υπάρχει ολική εξόφληση.
  • Για χρέωση από 6.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται το 75% της οφειλής.
  • Στην επόμενη κατηγορία είναι χρέη από 9.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το 50% της οφειλής.
  • Για χρέη άνω των 12.000 ευρώ ισχύει το ποσοστό των 30% για όλους. Είναι ένα δηλαδή το ποσό της κρατικής επιδότησης και είναι 3.600 ευρώ.
Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με την κ. Μαννέ η ρύθμιση έχει εισοδηματικά κριτήρια και αφορά τις παρακάτω κατηγορίες πολιτών:
  • Για ένα άγαμο /χήρο είναι έως 9.000 ευρώ
  • Για ένα ζευγάρι ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια στο οποίο υπάρχει και ένα παιδί είναι τα 13,500 ευρώ.
  • Για 1 παιδί ή μια μονογονεϊκή οικογένεια με 2 τέκνα είναι 15.750 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια που φιλοξενεί κόσμο και έχει 3 ενήλικες ή 4 μέλη το εισόδημα είναι 24.750 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν 4 ενήλικες σε μια οικογένεια, δηλαδή έχει πάνω από 3 παιδιά είναι 27.000 ευρώ.
Σκρέκας: Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος
Υπενθυμίζεται ότι  ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας γνωστοποίησε στον ΑΝΤ1 ότι θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. “Θα εκδώσουμε τη νέα υπουργική απόφαση σε λίγες ημέρες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Για τα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, ερχόμαστε και επανασυνδέουμε το ρεύμα εφόσον τους έχει αποκοπεί και καλύπτουμε το κόστος της επανασύνδεσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν αυτό θα αφορά σε όλους ή μόνο σε όσους είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο απάντησε ότι “είναι αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί εδώ πληρώνουμε το κόστος της επανασύνδεσης. Μέχρι 6.000 ευρώ ληξιπρόθεσμα πληρώνουμε το 100% ως Πολιτεία”. Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτή η απόφαση θα αφορά μόνο στους καταναλωτές ρεύματος της ΔΕΗ ή και άλλων παροχών . “Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως παρόχου”, απάντησε και υπενθύμισε ότι “υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 15 902, στον οποίο ένα νοικοκυριό που είναι σε απόλυτη δυσχέρεια καλεί και άμεσα, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο και την κοινωνική υπηρεσία, δίνεται η εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση του ρεύματος στο νοικοκυριό”.

 

enikos.gr