MY KTEO

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Η Δ.Ο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού σχετικά με το θέμα της υποβάθμισης των σχολικών μονάδων στα όρια του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού


Με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια έγινε δεκτή από την τοπική κοινωνία του Δήμου μας η εισήγηση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας και το Υ.ΠΑΙ.Θ περί υποβιβασμού πέντε σχολικών μονάδων στα όρια του δήμου μας.

Η προαναφερθείσα εισήγηση έγινε στα πλαίσια της διαδικασίας για τις σχολικές μεταβολές του έτους 2022-2023 που είναι σε εξέλιξη, καθώς έχει αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος Υ.ΠΑΙ.Θ (με αρ.πρωτ.141901/ΓΔ4/5-11-21) στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκ/σης και στους Δήμους και αφορά στις κάτωθι σχολικές μονάδες :

ΔΣ Αγίου, από 4θέσιο σε 3θέσιο

ΔΣ Αιδηψού, από 6θέσιο σε 4θέσιο

ΔΣ Γιάλτρων, από 2θέσιο σε μονοθέσιο

ΔΣ Ελληνικών, από 2θέσιο σε μονοθέσιο

ΔΣ Ωρεών, από 6θέσιο σε 4θέσιο, το τελευταίο βραβευμένο σε διεθνές επίπεδο με την πράσινη σημαία ως οικολογικό σχολείο, με τη διάκριση μόλις μερικούς μήνες πριν.

Η Α/θμια βεβαίως ισχυρίζεται πως προχωρά σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και πως οι προτεινόμενες οργανικότητες δε συνιστούν υποβάθμιση. Για άλλη μια φορά το Υ.ΠΑΙ.Θ αγνοεί την κοινωνική συγκυρία. Όπως στην περίπτωση της πανδημίας, δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των οικογενειών σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως προχώρησε στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και σε μη περικοπή της διδακτέας ύλης, παρά τα μαθησιακά κενά των δύο τελευταίων ετών, κατά τον ίδιο προκλητικό τρόπο αγνοεί τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου που συνέβησαν στην περιοχή μας και άλλαξαν άρδην τον τρόπο ζωής, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Σε αυτό αθροίζεται και η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, η οποία θα δημιουργήσει τάξεις συνδιδασκαλίας όσον αφορά στα 6θέσια και πάντως αύξηση των μαθητών ανά τάξη σε όλα τα σχολεία, που έχει ως συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις ενδεχόμενες ειδικές μαθησιακές ανάγκες μαθητών που βρίσκονται στις τάξεις και που ούτως ή άλλως επιβάλλουν από μόνες τους μείωση του αριθμού των μαθητών, μαζί με τις δεδομένες ψυχολογικές συνέπειες της σχεδιαζόμενης από το Υ.ΠΑΙ.Θ αλλαγής (τα παιδιά μόλις βγήκαν από μία διετία τηλεκπαίδευσης, έζησαν ένα εφιαλτικό καλοκαίρι και ενδεχομένως να χρειαστεί να μετακινηθούν στα μεγαλύτερα σχολεία της Ιστιαίας, ούτως ώστε να έχουν μία περισσότερο απρόσκοπτη μαθησιακή πορεία), οι οικογένειες των μαθητών είναι αντιμέτωπες με μία εντελώς διαφορετική και δυσμενέστερη εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Ο λόγος είναι προφανής: εξοικονόμηση πόρων από την πρόσληψη του απαιτούμενου

εκπαιδευτικού προσωπικού, τάση για κλείσιμο μικρών σχολικών μονάδων και μετακίνηση των μαθητών τους σε μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα. Η επαπειλούμενη ερημοποίηση των χωριών του Δήμου μας είναι ήδη εδώ και το Υ.ΠΑΙ.Θ βοηθάει σε αυτό!

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής, τόνωση της οικονομίας, αναγέννηση του τόπου μας που καταστράφηκε και το Υ.ΠΑΙ.Θ να φέρει ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Η Δ.Ο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού στηρίζει τους γονείς της περιοχής μας στο δίκαιο αγώνα τους και ενώνει τη φωνή της στο δίκαιο αίτημά τους περί εξαίρεσης των σχολείων της περιοχής μας από την εφαρμογή της με αρ.πρωτ. Φ3/897/97652/Γ1/2006/Υ.Α και περί μη αποδοχής της σχετικής με αυτή εισήγησης της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Το Υ.ΠΑΙ.Θ, όπως φρόντισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Μέριμνας με το voucher των 200 ευρώ για αγορά Η/Υ τις οικογένειες των πυρόπληκτων Δήμων, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να εξαιρέσουν τα σχολεία των πληττόμενων περιοχών από την ‘πορεία’ τους προς την υποβάθμιση και να αποδείξει ότι λαμβάνει υπόψη την κοινωνική συγκυρία και το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα για το οποίο αγωνίζονται οι οικογένειες του Δήμου μας.

Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.