MY KTEO

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

«Απαξίωση των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) και των εργαζομένων τους αντί για αξιοποίηση τους στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα»

 


Συνεχίζονται οι καταγγελίες των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ για σοβαρά εργασιακά και λειτουργικά προβλήματα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο. Παρότι από 4/3/2022 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν αναδείξει το ζήτημα με ερώτησή τους στη Βουλή (βλ. «Εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας»), το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έχει απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά δεν έχει κάνει καμία κίνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών που αφορούν 500 Κινητές Ομάδες ειδικού σκοπού και περίπου 900 εργαζομένους με καθεστώς συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ).

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ έρχονται σε επαφή με δεκάδες κρούσματα covid-19 την ημέρα «χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (αποστειρωμένα γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας) και σε συνθήκες ακατάλληλες και μη συμβατές με τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, παρά το γεγονός ότι διενεργούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαστηριακούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, στην κοινότητα, κατ’ οίκον, σε συρροές κρουσμάτων, σε κλειστές δομές κ.λ.π, ενώ ταυτόχρονα διενεργούν στοχευμένα εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων καθώς και σε ψυχιατρικές δομές.

 

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ βιώνουν καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και ομηρίας, καθώς απασχολούνται με 3μηνες συμβάσεις, οι οποίες λήγουν, μεσολαβεί μακρύ χρονικό διάστημα (μέχρι και 6 μήνες) μέχρι την ανανέωσή τους και πληρώνονται εξαιρετικά αργοπορημένα για το έργο το οποίο παρέχουν. Δεν λαμβάνουν έγκαιρα τις υπερωρίες τους ούτε τα εξαιρέσιμα και τις αργίες, καταστρατηγούνται διαρκώς τα ωράρια εργασίας, οι βάρδιες προγραμματίζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (ανακοινώνονται μετά τις 6μμ της προηγούμενης μέρας), δεν χορηγούνται οι προβλεπόμενες άδειες και τα μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα τυπικά προσόντα των εργαζομένων. Τέλος, ο ΕΟΔΥ αποποιείται συστηματικά τις ευθύνες που του αναλογούν, μετακυλίοντας την ευθύνη της διοίκησης του προγράμματος των ΚΟΜΥ σε εργολαβική εταιρεία, της οποίας η σύμβαση έχει λήξει.

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ιδεοληπτικά και εμμονικά προσηλωμένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα για «λιγότερο Κράτος στην Υγεία», επέλεξε για άλλη μια φορά τη λογική της “προσωρινότητας” της υγειονομικής κρίσης και άρα της μη ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας. Το ίδιο εμμονικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακύρωσε τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που σχεδίασε και δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, έσπευσε να τροποποιήσει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για τις ΚΟΜΥ (ν. 4600/2019), για να συγκροτήσει κινητά συνεργεία αποτελούμενα από 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή με σκοπό τη διενέργεια rapid tests στην κοινότητα και στην εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων του πληθυσμού. Ενώ είναι γνωστό ότι ο νόμος 4600/2019 προέβλεπε τη συγκρότηση Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα είναι διασυνδεδεμένες με τα Κέντρα Υγείας, θα είναι στελεχωμένες από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, και θα έχουν στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα, προσυμπτωματικού ελέγχου, πρόληψης, αποκατάστασης και προαγωγής της υγείας σε πληθυσμούς δυσπρόσιτων ή απομονωμένων αγροτικών και ημιαστικών περιοχών.

 

Η κυβέρνηση λοιπόν αντί να αξιοποιήσει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ στη μάχη κατά της πανδημίας και να οργανώσει τις ΚΟΜΥ ως «επιχειρησιακό βραχίονα» του ΕΣΥ στην κοινότητα, σε διασύνδεση με τον ΕΟΔΥ και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, τις μετέτρεψε σε μηχανισμό διαγνωστικών ελέγχων χωρίς καμιά επιδημιολογική λογική και χωρίς στρατηγική ενσωμάτωσης τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Επειδή η πανδημία ανέδειξε το έλλειμμα δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας και το σοβαρό κενό στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, ειδικά σε πληθυσμούς με προβλήματα ευχερούς πρόσβασης στις δομές ΠΦΥ

Επειδή οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) μπορούν, με κατάλληλη στελέχωση από επαγγελματίες υγείας, να προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε επίπεδο κοινότητας, να μειώσουν τις ανισότητες και να βελτιώσουν την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας

Επειδή η σύγχρονη πρόκληση της μετα-covid εποχής είναι η αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Θα αντιμετωπίσει άμεσα τα οξυμμένα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ;

2. Θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιώσιμη προοπτική των ΚΟΜΥ με την ενσωμάτωση τους στο ΕΣΥ ως αποκεντρωμένων και κατάλληλα στελεχωμένων μονάδων της ΠΦΥ, ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους με βάση το ν. 4600/2019;