MY KTEO

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Συγκέντρωση κατά των «ευλογημένων» αιολικών στη Σκύρο


Καθολική διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού για την εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών ύψους 175 με εμπλοκή της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα της Σκύρου, προκειμένου να αποδοκιμαστεί η εκ νέου εμπλοκή της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στην επιχειρούμενη καταστροφική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS την Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στη θέση «Μετόχι» (Χωράφα).

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να εγκατασταθούν οι 58 ανεμογεννήτριες (ύψους 175 μέτρων η καθεμία) είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό –φερόμενης ως– ιδιοκτησίας της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Κι ακόμη ότι το 2005, όταν πρωτοξεκίνησε αυτή η περιπέτεια για το νησί, η Μονή εμφανίστηκε ως επενδύτρια και με την επωνυμία «Κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους Εντέκα Α.Ε.» υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτημα για 9 αιολικούς σταθμούς με 111 ανεμογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 333 MW («Σκύρος: οι ανεμογεννήτριες ξανάρχονται», «Εφ.Συν.», 12/3/2022).

Σήμερα, παρά την καθολική διαφωνία της τοπικής κοινωνίας, η Μονή Αγίας Λαύρας αδιαφορεί επιδεικτικά για τη γνώμη των κατοίκων και προχωρά στα σχέδιά της για την οικολογική καταστροφή του εμβληματικού βουνού της Σκύρου «Κόχυλας» (τόπος προστατευόμενος από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης Natura 2000»), όπου σχεδιάζεται η εκ νέου εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Κάτι που ισοδυναμεί με την οικονομική καταστροφή ολόκληρου του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον δήμαρχο, τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων καθώς και εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα πρόκειται να επισκεφτεί τον ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου, μετοχιού της Μεγίστης Λαύρας στο νησί, προκειμένου να του καταθέσει και εκ του σύνεγγυς το μήνυμα της διαμαρτυρίας. «Η συγκέντρωση της 29ης Μαΐου αναμένεται να είναι η απάντηση της κοινωνίας της Σκύρου στη στάση της Μονής», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS.