MY KTEO

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Με ρυθμό χελώνας η υποβολή των δηλώσεων


Με χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρά το γεγονός ότι το σύστημα taxis άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Λογιστές και φορολογούμενοι δεν φαίνεται να βιάζονται να υποβάλλουν τη δήλωση τους παρά το γεγονός ότι απομένουν 40 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμία (30 Ιουνίου), ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν και προβλήματα που να δυσκολεύουν τόσο τους λογιστές όσο και τους φορολογούμενους για να συμπληρώσουν τη δήλωσης. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή δεν γνωρίζουν ακόμα το ποσό που πρέπει να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε3. Ωστόσο, δεν ισχύει για όλους αυτή η δικαιολογία. Δηλαδή, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν κανέναν λόγο στο να καθυστερούν την υποβολή των δηλώσεων τους.

Με βάση τα στατιστικά της ΑΑΔΕ περισσότερες από 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις  θα πρέπει να υποβληθούν στις επόμενες 40 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα ακόμα και τις αργίες πρέπει να υποβάλλονται 130.000 δηλώσεις. Πάντως από τα στατιστικά προκύπτει ότι η μέρα με τις περισσότερες δηλώσεις φέτος ήταν η 17η Μαΐου όπου κατατέθηκαν ηλεκτρονικά 81.853 δηλώσεις.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης προκύπτει ότι το 70,95% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει καθόλου φόρου στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,05% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.175.617 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.578.326 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

-Το 56,81% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο  1..578.326 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 896.584 είναι μηδενικά.

-Για το 14,14% των φορολογουμένων ή 223.197 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 255 ευρώ.

-Το 29,05% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 458.545 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 250,27 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 545,7 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό  εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες  από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν  και έκπτωση.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

- Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

- Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση" δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση

-          Σε οκτώ άτοκες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Capital.gr