MY KTEO

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου: Αποτυχία στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων καταλόγισε στη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση


Για αποτυχία της δημοτική αρχής, όχι μόνο στην αποκομιδή, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων έκαναν λόγο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Κύμης Αλιβερίου τα είπαν από κοντά αφού η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υβριδικά, όπως συνηθίζεται άλλωστε τους τελευταίους μήνες σε αυτές τις περιπτώσεις. Ομαλά κύλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μέχρι το ένατο και τελευταίο θέμα, οπότε και συζητήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων.

Στην τοποθέτησή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Δημήτρης Θωμάς καταλόγισε αρχικά αναποτελεσματικότητα στη δημοτική αρχή στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. «Η κατάσταση τις ημέρες του Πάσχα ήταν τραγική. Το χάλι αυτό οφείλεται στην αναποτελεσματικότητά της δημοτικής αρχής» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος, που φάνηκε να μην πείθεται από τις εξηγήσεις που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κότσαρης, αλλά και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νίκος Μαστροκώστας. 

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κότσαρης εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην αδιαφορία της υπηρεσίας και των εργαζομένων. Από τη μια η αύξηση του πληθυσμού τις ημέρες του Πάσχα και από την άλλη το γεγονός ότι τα πρες κοντέινερ ήταν γεμάτα και λόγω της διήμερης αργίας του Πάσχα δεν μπόρεσαν να ξεφορτώσουν, δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Ενώ ο κ. Μαστροκώστας αναφέρθηκε στην κακή συνήθεια των πολιτών να εναποθέτουν στους κάδους απορριμμάτων ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά, με αποτέλεσμα τα οικιακά σκουπίδια να βρίσκονται εκτός των κάδων και υπογράμμισε ότι οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται. «Η υπηρεσία καθαριότητας και οι εργαζόμενοί της δίνουν μεγάλο αγώνα και θέλουν τη βοήθεια όλων μας, δημοτικών συμβούλων, προέδρων και πολιτών. Αλλιώς το στοίχημα αυτό θα χαθεί» είπε ο κ. Μαστροκώστας.

Από την άλλη ο αντιδήμαρχος Κύμης Αλέξανδρος Θεοδώρου, δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα όσα παραπάνω είπαν και οι κ.κ. Κότσαρης και Μαστροκώστας, αλλά τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να φτιαχτούν τα δυο χαλασμένα απορριμματοφόρα, να πληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων και να τοποθετηθούν επιπλέον κάδοι. Επίσης ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η διαρροή φωτογραφιών της στιγμής από δημοτικούς συμβούλους δεν κάνουν καλό στο Δήμο και κατηγόρησε για λαϊκισμό όσους προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, ο οποίος και ενημέρωσε το σώμα για την υφιστάμενη κατάσταση στη μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε με τον Δήμο Καρύστου να διαχειριστούν μόνοι τους μέρος των απορριμμάτων και έπεσε στο κενό και για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος μετά το επικείμενο κλείσιμο τόσο του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, όσο και εκείνου της Θήβας. Με τον ΦοΔΣΑ να προσανατολίζεται να στείλει τα απορρίμματα του Δήμου στον ΧΥΤΑ Άμφισσας. «Δεν είναι λύση αυτή. Η απόσταση είναι μεγάλη. Δεν θα τα βγάζουμε πέρα» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος και πρότεινε ως ιδανική λύση όπως έχουν τα πράγματα, οι μικροί Δήμοι της Κεντρικής Εύβοιας να εξυπηρετηθούν από τη ΜΕΑ Θηβών.

«Βρισκόμαστε σε οδυνηρή θέση και ο Δήμος δεν έχει θέση» είπε ο Δημήτρης Θωμάς που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για οχτώ χρόνια ολιγωρίας. «Ο Δήμος απέτυχε παταγωδώς. Με αποτέλεσμα τα απορρίμματα από Σεπτέμβρη να πηγαίνουν Άμφισσα. Η δημοτική αρχή έβαλε την ουρά στα σκέλια. Έκανε τα ΣΜΑ και τελείωσε. Κι όχι για δυο χρόνια, αλλά για περισσότερο» είπε ο κ. Θωμάς.