MY KTEO

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Προς οριστικό τέλος στα προγράμματα επιδότησης εισφορών λόγω πανδημίας


Προς τερματισμό οδεύουν δύο βασικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω επιδότησης εισφορών, αλλά και μισθών.

Ο λόγος για το ανοιχτό πρόγραμμα επιδότησης του 100% των εισφορών για 6μηνη πρόσληψη ανέργου και το μηχανισμό "Συν-Εργασία”.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη συναρμόδιων υπουργείων αναφέρουν πως το βασικό σενάριο προβλέπει τη μη επέκταση του προγράμματος επιδότησης εισφορών, μετά την εξάντληση των διαθεσίμων θέσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων αυτών (συνολικά 150.000) έχει καλυφθεί και, για την ώρα, δεν προβλέπεται νέα επέκταση τους. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020 αφορούσε στην επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας.

Καθώς είχε μεγάλη ''ζήτηση'', η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του κατά 50.000 επιπλέον θέσεις από τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο και αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, καλύφτηκαν, πλην όμως δεν προβλέπεται νέα επέκταση.

Όσον αφορά το μηχανισμό "Συν-Εργασία” το οποίο πρόβλεπε επιχορήγηση του μισθού (κατά 60%) που κόβεται (έως 50%) και την επιδότηση των εισφορών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου 20% κατά την πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας (Απρίλιος 2020-Μάρτιος 2021), η τελευταία παράτασή του λήγει στις 31 Μαΐου, δηλαδή σε 5 μέρες από σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Capital.gr από συναρμόδια υπουργεία, δεν προβλέπεται, για την ώρα, νέα παράταση.

Έτσι ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος κάλυπτε κατά μέσο όρο γύρων στους 30.000 εργαζομένους επιχειρήσεων κάθε μήνα από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον τρέχοντα Μάιο, δηλαδή για 2 χρόνια, δεν προβλέπεται να συνεχιστεί.

Το μόνο πρόγραμμα (σ.σ. του Υπουργείου Εργασίας) το οποίο θα συνεχιστεί κανονικά τους επόμενους μήνες είναι το ''πρώτο ένσημο'', το οποίο προβλέπει την επιδότηση με 1200 ευρώ (600 ευρώ για τον εργοδότη και 600 ευρώ για τον εργαζόμενο) για κάθε νέα πρόσληψη νέου χωρίς προϋπηρεσία. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως έως τώρα, σχεδόν 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του, έχει πολύ χαμηλή ''ζήτηση''. Πάντως το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προαναγγείλει βελτιώσεις, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης επιδότησης μισθού (ακόμα και στο ύψους του κατώτατου).



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη