Evia Top: Δικηγόροι: Συνεχίζουν την αποχή από τις δίκες

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Δικηγόροι: Συνεχίζουν την αποχή από τις δίκες


Μέχρι 13 Μαΐου παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων της χώρας από τις δίκες που αφορούν σε αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο περί «εγκληματικής οργάνωσης» καταγγέλλοντας «ανεπιεικείς καταστάσεις» στα δικαστήρια της χώρας, και αξιώνοντας την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187ΠΚ παρ. 6  που στέλνει στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- τους κατηγορουμένους ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων)  εφόσον αυτά τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες.

Η διάταξη αυτή – ως δικονομική- που ψηφίστηκε πρόσφατα μαζί με τον νέο αθλητικό νόμο, έχει αναδρομική ισχύ και ήδη παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις. Μάλιστα επισημαίνεται πως παρατηρείται το φαινόμενο κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα να πηγαίνουν στις φυλακές και να αναστέλλεται η ποινή δραστών βαρύτερων εγκλημάτων.

Όπως αναφέρεται «η Συντονιστική Επιτροπή, στο πλαίσιο της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας για την κατάργηση άλλως τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης».

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν «ανεπιεικείς» καταστάσεις σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις που περιλαμβάνουν αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο περί «εγκληματικής οργάνωσης» και, ως εκ τούτου, ζητούν την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187ΠΚ παρ. 6 που στέλνει στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- τους κατηγορουμένους ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων) εφόσον αυτά τελούνται από «ομάδα» δραστών

Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή –ως δικονομική- περιλαμβάνεται στον προσφάτως ψηφισμένο αθλητικό νόμο και έχει αναδρομική ισχύ και για εκκρεμείς υποθέσεις, με αποτέλεσμα να καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών «μικροεγκληματίες» τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι με αναστολή άλλοι δράστες με πολύ σοβαρότερα αδικήματα. Υπό αυτό το πρίσμα διαμορφώνεται ένα τυφλό και άδικο καθεστώς με σαφείς επιπτώσεις για συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα μια μικροπαρέα ενηλίκων ή και ανηλίκων που διαπράττει ένα αδίκημα, π.χ. σπάσιμο μιας τζαμαρίας ή κλοπή ενός κινητού, η οποία από εδώ και στο εξής θα δικάζεται με επιβαρυντική διάταξη (αρ. 187) ως εγκληματική συμμορία.

Στο μεταξύ οι κατηγορούμενοι θα καταδικάζονται υποχρεωτικά με φυλάκιση χωρίς εναλλακτική έκτιση ποινής, χωρίς δικαίωμα αναστολής στην έφεση και με τα χέρια των δικαστών δεμένα στο ακραία τιμωρητικό/εκδικητικό μονοπάτι που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Δυστυχώς, η κοντόφθαλμη πολιτική των αρίστων και το τρομοκρατικό κλίμα των ΜΜΕ που συνεχώς τροφοδοτεί τον ακραίο λαϊκισμό των πολιτών πυροδοτεί νέα έξαρση της εγκληματικότητας και αυτό θα φανεί γρήγορα. Την ίδια ώρα, οι «διάσημες» και ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις θα αλωνίζουν πάντα με άνεση εντός και εκτός φυλακών, ενώ το αίσθημα δικαίου των πολιτών θα καταρρακώνεται όλο και περισσότερο.aftodioikisi.gr