MY KTEO

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Απογοητευμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας για τις καθυστερημένες, περικεκομμένες αλλά και με αστερίσκους αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ- Τι απαντά το Υπουργείο


Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Απογοητευμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας για τις καθυστερημένες, περικεκομμένες αλλά και με αστερίσκους αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ». Τι απαντά το Υπουργείο 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα   με   ενημέρωση    από      κατοίκους        της       τοπικής κοινωνίας της Β. Εύβοιας, αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των ελαιοπαραγωγών της περιοχής με αφορμή τα ανακοινωθέντα στο Κοινό Δελτίο των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Απογοητευμένοι οι ελαιοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι «άνθρακες ο θησαυρός», αφού με βάση τα όσα ανακοινωθήκαν όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα αλλά ούτε και η πραγματική τους αξία. Πρώτα απ’ όλα, οι αποζημιώσεις αφορούν μόνο αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛ.Γ.Α. και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόνο αυτοί θα αποζημιωθούν. Όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες κ.α.) δε θα πάρουν τίποτε στην παρούσα φάση και μιλάμε για       παραγωγούς    συνολικής δυναμικής τουλάχιστον                 100.000           σε ελαιόδενδρα. Από την άλλη, το ποσό που θα πάρουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι μικρό, αφού η τιμή της ελιάς καθορίστηκε στα 144 €, υποτιμημένη από την πραγματική αξία που είναι 200 € τουλάχιστον. Αλλά και εδώ θα υπάρξουν περικοπές, αφού επ’ αυτής της τιμής (144 ευρώ) θα δοθεί συνολικά το 70%, δηλαδή 144 € × 70% = 100,8 € ανά ελαιόδεντρο. Στην παρούσα φάση όμως θα λάβουν ως προκαταβολή το 50%, δηλαδή 50,4 € ανά ελαιόδεντρο και μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΣΔΕ και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Πολιτείας, αφού οι αποζημιώσεις είναι και καθυστερημένες και περικεκομμένες αλλά και με αστερίσκους, μιας και μια μεγάλη μερίδα παραγωγών αποκλείεται από τις αποζημιώσεις. Ειδικά οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και οι ανασφάλιστοι παραγωγοί μένουν

«επί ξύλου κρεμάμενοι», βλέποντας την Πολιτεία να τους γυρίζει την πλάτη και να τους απαξιώνει. Απέναντι σε μια καταστροφή ή μια θεομηνία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και δικαιούνται να τύχουν ισότιμης αρωγής και φροντίδας. Μόνο η Πολιτεία το αγνοεί αυτό, βάζοντας αστερίσκους και κάνοντας διακρίσεις σε ανθρώπους που εν μια νυκτί έχασαν το βιος τους ολόκληρο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.         Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την παραίτηση όλων εκείνων των παραγωγών που έμειναν εκτός αποζημιώσεων; Αντιλαμβάνεσθε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής;

2.         Για ποιους λόγους κάνετε διακρίσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και δεν τους αντιμετωπίζετε όλους ισότιμα;

3.         Με ποια κριτήρια έγινε η αποτίμηση των ελαιόδεντρων και καθορίστηκε αποζημίωση ανά ελαιόδεντρο τόσο υποτιμημένη αλλά και δοσμένη τμηματικά, περικεκομμένα και καθυστερημένα τη στιγμή που οι παραγωγοί βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω απώλειας εισοδήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η απάντηση του Υπουργείου

Αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021»

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για θέματα αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΑ, στην ΠΕ Εύβοιςα προκλήθηκαν ζημιές σε:

           φυτικό κεφάλαιο (300.000 ελαιόδένδρα, συκιές, αμπέλια, οπωροφόρα)

           πάγιο   κεφάλαιο         (300     περιπτώσεις     αποθηκών,       σταβλικών       εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων κλπ)

           αποθηκευμένα προϊόντα (62 περιπτώσεις ζωοτροφών)

           ζωικό κεφάλαιο (3.250 αιγοπρόβατα, 7.000 μελισσοσμήνη)

Το εκτιμητικό έργο έχει ολοκληρωθεί για τις δηλώσεις των αποθηκευμένων προϊόντων, του παγίου, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, πλην των ελαιοκαλλιεργειών, για τις οποίες οι εκτιμήσεις πραγματοποιούνται κατά την αναβλάστηση των δένδρων.

Για το ζωικό κεφάλαιο, έχει ήδη καταβληθεί μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων, με προκαταβολή στις 17/11/2021 και αναμένεται η ολοκλήρωση της καταβολής τους. Οι υπόλοιπες αποζημιώσεις, για ζημίες οι οποίες έχουν καταγραφεί και εκτιμηθεί (πάγιο, αποθηκευμένα και φυτικό κεφάλαιο) θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσω των διαδικασιών της Κρατικής Αρωγής.

Όπως σαφώς αναφέρεται και στο από 17.09.2021 Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας – έμπρακτα – την προσήλωσή της στην άμεση προώθηση των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, προχώρησε άμεσα στην υπογραφή της αριθ. 110745ΕΞ2021/13-9-2021 (Β’ 4268) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου 2021.

Συγκεκριμένα, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν, με την παραπάνω απόφαση, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του ν.4797/2021 σχετικά με την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Ειδικότερα, με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 8 του ν.4797/2021 (ΦΕΚ Α’ 66/23.04.2021)δύναται να καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Με περαιτέρω τροποποίηση ανωτέρω Νόμου και συγκεκριμένα με το Ν. 4871/2021 (ΦΕΚ Α’ 246/10.12.2021) θεσπίζεται διαδικασία για την επιχορήγηση ζημιών στα μέσα φυτικής παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια), οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση (προκαταβολή) ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης. Ο καθορισμός του ύψους της προκαταβολής βασίζεται στα αρχικά στοιχεία εκτιμήσεων (επισημάνσεων του ΕΛΓΑ) και εκδίδεται σχετική ΚΥΑ. Στην εν λόγω περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, η τιμή, σύμφωνα με τα αρχικά διαθέσιμα στοιχεία (εκτιμήσεων και δορυφορικών εικόνων), ορίστηκε στα 144€ /ελαιόδενδρο και στα 96€/δένδρο για τις υπόλοιπες πολυετείς καλλιέργειες. Δεδομένου ότι το ποσοστό επιχορήγησης έχει καθοριστεί στο 70% της εκτιμώμενης ζημιάς, και το ύψος της προκαταβολής δε δύναται να ξεπερνά το 50% του ποσοστού επιχορήγησης, το ύψος προκαταβολής ανέρχεται σε 50,4€/ ελαιόδενδρο και 33,6€/ δένδρο για τις υπόλοιπες πολυετείς καλλιέργειες.

Σε πρώτη φάση η διαδικασία χορήγησης προκαταβολής θα ενεργοποιηθεί για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε δεύτερη φάση για τους υπόλοιπους. Το σύνολο των εν δυνάμει δικαιούχων οφείλουν να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας θα γίνει διασταύρωση στοιχείων, και να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ασφαλιστικής εισφοράς. Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα συνυπολογίσει και την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω του arogi.gov.gr. τους προηγούμενους μήνες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η τελική εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών, οπότε και θα προκύψει η τελική τιμή ενίσχυσης ανά είδος καλλιέργειας.

Η επιχορήγηση, όπως αυτή θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπά τους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.

Πλέον αυτών, με την ψήφιση του Ν. 4859 (ΦΕΚ 22827.11.2021, ΤΕΥΧΟΣ Α) και συγκεκριμένα με το άρθρο 21, ορίζεται ότι «Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες, οι οποίες επιτάθηκαν από φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν εντός του έτους 2021 και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις εν λόγω φυσικές καταστροφές, δύναται να χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης».

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι αποζημιώσεις που δίδονται σκοπό έχουν να συνδράμουν τους παραγωγούς να διατηρήσουν βιώσιμη τη γεωργική τους εκμετάλλευση και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να υποκαταστήσουν στο σύνολό του το γεωργικό εισόδημα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ