MY KTEO

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Το παρασκήνιο της πειρατείας δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο - Αντίποινα για την κατάσχεση του πλοίου στην Κάρυστο

 


Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει η κίνηση του Ιράν να καταλάβει βίαια δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πράξη ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

 

Το παρασκήνιο της πειρατείας δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο


Το παρασκήνιο της πειρατείας δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο

Οι "Φρουροί της επανάστασης" ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη στα δύο δεξαμενόπλοια "λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν" αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour News σημειώνει πως η Τεχεράνη αποφάσισε να λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά ελληνικών ακτών.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών με έντονο διάβημα του προς την ιρανική κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο πληρωμάτων. "Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας".