MY KTEO

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Πάτρα: Γιατί οι ιατροδικαστές ζητούν εκταφή και για τα τρία παιδιά - Το διαλυμένο συκώτι της Μαλένας και η χαριστική βολή στη Τζωρτζίνα


Εκταφές της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ίριδας, έχουν ζητήσει οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης, Νίκος Καλόγριας και Σωτήρης Μπουζιάνης, για την λήψη τριχών από τα παιδιά, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν προγενέστερη χορήγηση κεταμίνης, με ακριβή ποσόστωση λήψης και χρονική απόκλιση που δεν ξεπερνά τον 1 μήνα!

Η Μαλένα είχε μια μεγάλη βλάβη στο συκώτι, με τους ιατροδικαστές να αναφέρουν πως μπορεί ό,τι δόθηκε, αν δόθηκε, να είχε μεταβολιστεί και να μην ανιχνεύτηκε σε αρχικό στάδιο. Η ιατροδικαστής κ. Χριστίνα Τσάκωνα δεν βρήκε ούρα στην άτυχη Μαλένα για να μπορέσει ενδεχομένως να βρει μεταβολίτες της κεταμίνης, δηλαδή NOR-κεταμίνη που αποβάλλεται με τα ούρα, όπως έγινε στην Τζωρτζίνα και στα όργανα αλλά και στα ούρα της.

Συνεπικουρικό εύρημα στις… τρίχες
Οι αρμόδιοι ιατροδικαστές κρίνουν πως είναι αναγκαίο σε όλα τα παιδιά να γίνει εκταφή ούτως ώστε να εξαντληθούν όλες οι εξετάσεις που είναι δυνατές να πραγματοποιηθούν για να έχουν ενδεχομένως κάποιο αποτέλεσμα. Αν βγει, όπως επισημαίνεται, κάτι από τα πλακίδια ιστών των παιδιών που έχουν κρατηθεί, θα είναι πάλι αναγκαία η εκταφή τους, γιατί η ανάλυση των τριχών θα είναι ένα συνεπικουρικό εύρημα, χορήγησης της συγκεκριμένης ουσίας μαζί με αυτά που βρέθηκαν ήδη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει στοιχείο χορήγησής της στον ιατρικό φάκελο, κυρίως της Μαλένας.

Από τις τρίχες, οι ιατροδικαστές, μπορούν να κάνουν ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο της ουσίας που τυχόν βρεθεί και το ακριβές χρονικό διάστημα που έχει χορηγηθεί. Στην Μαλένα, όπως εκτιμούν, μπορεί να υπήρχε τοξική ουσία αλλά να είχε μεταβολιστεί, γιατί στα παιδιά μεταβολίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που είχαν γίνει στο ίδιο εργαστήριο του ΑΠΘ, που ανέδειξε την τοξική ουσία στην Τζωρτζίνα, δεν προέκυψε κεταμίνη στην Μαλένα, γιατί αν είχε περάσει 1,5 ώρα από την χορήγησή της, δεν ανιχνεύεται. Οι εκταφές είναι επιβεβλημένες, σύμφωνα με τους ειδικούς, και έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της καθυστέρησης.

Ακόμη και στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, που τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ήταν ξεκάθαρα, με την ανίχνευση 6,5 mg κεταμίνης ανά ml αίματος, ποσότητας ικανής να σκοτώσει "ελέφαντα", και το έκανε στο μικρό παιδί σε χρονικό διάστημα 8-10 λεπτών, με ενδοφλέβια χορήγηση, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ζητά την εκταφής της προκειμένου να "αποδειχθεί ναι ή όχι ενδεχόμενη προγενέστερη χρήση κεταμίνης".

Οι ιατροδικαστές είναι αισιόδοξοι ότι το εργαστήριο φαρμακολογίας-τοξικολογίας του ΑΠΘ, το οποίο διαθέτει τον τελειότερο φασματογράφο, πανευρωπαϊκά, θα δώσει σημαντικές απαντήσεις για τα ακριβή αίτια θανάτου της Μαλένας και Ίριδας.

Η Μαλένα είχε "διαλυμένο συκώτι"
Η τοξικολόγος που είχε κάνει τις εξετάσεις στα δείγματα αίματος της Μαλένας, ανέφερε πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης ακόμη και μεταβολή της, δηλαδή NOR-κεταμίνη, στο αίμα του παιδιού. Δηλαδή από τις εξετάσεις μπορεί να μην μπορούσε να εντοπιστεί η κεταμίνη αλλά θα μπορούσε να διαπιστωθεί ο μεταβολισμός της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό του παιδιού, άρα και η χορήγησή της ανεξάρτητα από το αν είχε εντοπιστεί αυτή καθαυτή η ουσία.

Με αυτό το δεδομένο αν προκύψει από τις νέες ιστολογικές εξετάσεις και την ανάλυση των τριχών, χορήγηση κεταμίνης ή μεταβολισμός της, τότε ο χρόνος χορήγησης της στην Μαλένα ήταν πολύ μεγαλύτερος από την ώρα ειδοποίησης γιατρών και νοσηλευτών.

Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Η έκθεση Μπουζιάνη
Η ιατροδικαστική έκθεση του Σωτήρη Μπουζιάνη, για τον θάνατο της Τζωρτζίνας δόθηκε από τον ίδιο, στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που είχε δώσει την παραγγελία, και σχεδόν άμεσα διέρρευσε στη δημοσιότητα, πριν καν φθάσει στα χέρια της 17ης Τακτικής Ανακρίτριας.

Μέρος του πορίσματος της έκθεσης είχε δοθεί στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε πρώτο στάδιο, προκειμένου να προβεί στην σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και χθες δόθηκε αναλυτικά. O θάνατος της Τζωρτζίνας αποδίδεται σε "θανατηφόρο δηλητηρίαση από τη φαρμακευτική ουσία" της κεταμίνης, καθώς εντοπίστηκε ποσότητα "μαμούθ" στον οργανισμό της 6,5 mg ανά ml αίματος. Στη διεθνή βιβλιογραφία της ιατρικής υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος από χορήγηση κεταμίνης με 1,5 mg ανά ml αίματος. Στην Τζωρτζίνα η χορήγηση της κεταμίνης ήταν 4-5 φορές μεγαλύτερη!

Μέσα από την ιατροδικαστική έκθεση προκύπτουν ευρήματα όπως βλάβη στο συκώτι της Τζωρτζίνας, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων, με όλα αυτά να είναι αποτελέσματα από τη χορήγηση της τεράστιας ποσότητας κεταμίνης που χορηγήθηκε στο άτυχο κορίτσι. Παράλληλα στον οργανισμό του παιδιού εντοπίστηκαν ακόμα 12 ουσίες, που φαίνεται να υπάρχουν στον ιατρικό τους φάκελο. Όπως αναφέρει στο πόρισμα του ο ιατροδικαστής σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου.

Η "χαριστική βολή" στην Τζωρτζίνα
Τα 6,5 mg κεταμίνης ήταν το "τελειωτικό χτύπημα" στο 9χρονο κορίτσι. Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε δώσει 5 δόσεις σε 13 ώρες, την προηγούμενη μέρα, κλιμακώνοντας την δοσολογία, χωρίς να καταφέρει το θανατηφόρο αποτέλεσμα, κάτι που θα αναδειχθεί από την ανάλυση των τριχών του παιδιού στην περίπτωση της εκταφής.

Η "τελευταία" δόση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα 6,5 mg, που ανιχνεύτηκαν στο αίμα της, καθώς εντοπίστηκε NOR-κεταμίνη, ουσία μεταβολισμού της κεταμίνης, στα ούρα της. Δηλαδή πέρα από την ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε στο αίμα, υπήρχε και άλλη που ήδη είχε μεταβολιστεί. Όταν η κεταμίνη χορηγηθεί στον οργανισμό, στη συνέχεια μεταβολίζεται στο ήπαρ, σε χρονικό διάστημα το πολύ 20 λεπτών, και γίνεται NOR-κεταμίνη που αποβάλλεται με τα ούρα.

Ιατροδικαστικές πηγές αναλύοντας τα τοξικολογικά δεδομένα, και το γεγονός ότι βρέθηκε μεταβολίτης της κεταμίνης στα ούρα της Τζωρτζίνας, εκτιμούν ότι η χορήγηση της έγινε τουλάχιστον 35-45 λεπτά πριν η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποιήσει… ψύχραιμα την νοσηλεύτρια. Η κεταμίνη είχε προλάβει να μεταβολιστεί στο παιδί και να ανιχνευτεί ως NOR-κεταμίνη στα ούρα του, σε μέγιστο χρόνο 20 λεπτών. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι όταν μπήκαν η γιατρός και η νοσηλεύτρια στον θάλαμο του παιδιού βρήκαν την Τζωρτζίνα απνοϊκή με 32 σφίξεις, και οξύμετρο στο OFF…

Με αυτό το δεδομένο, θεωρούν ότι είχαν περάσει επιπλέον 15-20 λεπτά, από την χορήγηση και τον μεταβολισμό της δραστικής ουσίας κεταμίνης.


thetoc.gr