MY KTEO

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Αισχροκέρδεια: Έρχεται «τσουνάμι» προστίμων στην αγορά


«Τσουνάμι» προστίμων στην αγορά για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας προανήγγειλε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε ότι «Ασφαλώς και υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Βάλαμε χθες ένα πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ, 30.800 ευρώ για αυτό και δεν ανακοινώσαμε το όνομα της αλυσίδας …τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε πάρα πολλά πρόστιμα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους ελέγχους κάνουμε κάθε μέρα..» 

Συμπλήρωσε δε ότι, «Όσα μέτρα και να πάρει μια κυβέρνηση, όταν υπάρχει μεγάλος πληθωρισμός εκτός συνόρων, θα έχεις και μεγάλο πληθωρισμό εντός». 

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε: 
«Πήρα την ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου η όποια όταν ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός χθες έγραψε ‘διψήφιος πληθωρισμός με ευθύνη Μητσοτάκη. Ρεκόρ 28ετιας’. Ανεβάζω λοιπόν εγώ αυτή την ανάρτηση και παράλληλα ανεβάζω «ρεκόρ 41 χρόνων ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ‘Deutsche Welle: ρεκόρ 20ετιας για τον πληθωρισμό στη Γερμανία’, ‘Βέλγιο: έσπασε το φράγμα του 8% ο πληθωρισμός σε αρνητικό ρεκόρ μετά από 40 χρόνια» και γράφω «στις πρώτες τρεις εικόνες δηλαδή Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο βλέπετε τι δυστυχώς συμβαίνει στον πλανήτη γη αυτή την περίοδο. 

Στην τέταρτη τι καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ’. Για να μιλάμε στον κόσμο με αλήθειες, όσα μέτρα και να πάρει μια μεμονωμένη κυβέρνηση στον κόσμο που ζούμε σήμερα, που οι οικονομίες είναι συνδεδεμένες η μια με την άλλη, που έχουμε εισαγωγές αγαθών, που έχουμε εισαγωγές ενέργειας όταν έχεις μεγάλο πληθωρισμό έξω έχεις υποχρεωτικά και μεγάλο πληθωρισμό μέσα, γιατί το έξω και το μέσα πια συγχέονται. 

Η ιδέα ότι μπορεί ένας πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση σε έναν παγκόσμιο πληθωρισμό να γίνει η παγκόσμια εξαίρεση και ταυτόχρονα να έχει συνδεδεμένη την οικονομία του απλά δεν γίνεται. Τι μπορεί να γίνει; Έλεγχοι, τους κάνουμε. Πρόστιμα, βάζουμε ως φραγμούς κι έχουμε θεσπίσει και μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ως αντίρροπη δύναμη στον πληθωρισμό. Αύξηση του βασικού μισθού, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση στην ενέργεια, επιδότηση στα καύσιμα όλα αυτά είναι μέτρα για να αντιρροπήσουν το πραγματικό πρόβλημα της ακριβείας».  Με 90% θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας   

Σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «Διαβάζω την ανακοίνωση της ΡΑΕ αν κατάλαβα καλά αυτά ορίζονται περίπου στα 500 εκατομμύρια, αυτά θα φορολογηθούν με 90%. Δεν είναι αυτά που φαντασιωνόταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βελόπουλος, τελικά είναι το 1/3 από ότι υπολόγιζε ο κ. Τσίπρας και αυτό θα φορολογηθεί με το 90% αλλά δεν φτάνει αυτό, δεν ήταν ποτέ εκεί το πρόβλημα, το πρόβλημα ήταν στις αυξήσεις των διεθνών τιμών. 

Όσο διαρκούν οι κυρώσεις γιατί ο πόλεμος μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσει αλλά το να σταματήσει ο πόλεμος δεν λέει κάτι αν δεν σταματήσουν οι κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι και η σύγκρουση με τη Ρωσία είναι που έχουν ανεβάσει τις τιμές εκεί που είναι σήμερα, αν αυτό δεν ομαλοποιηθεί δεν μπορεί να πέσουν οι τιμές». 


naftemporiki.gr