MY KTEO

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ακρίβεια: Υπέρογκες οι αυξήσεις τιμών – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια


Σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν… προς τα πάνω οι τιμές των ειδών βασικής διατροφής αλλά και άλλων προϊόντων, με πολλές από αυτές να έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το καλάθι της νοικοκυράς είναι περισσότερο άδειο από ποτέ, αφού πολύ μεγάλη είναι η μερίδα των καταναλωτών που αναγκάζεται να προχωρήσει σε λιγότερες αγορές, αφήνοντας στην άκρη ακόμα και πολύ απαραίτητα είδη. Αυτό διότι σε αντίθεση με την πορεία που ακολουθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και τις ασύλληπτες αυξήσεις στο χώρο της ενέργειας, οι μισθοί των πολιτών βρίσκονται καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης, υποστηρίζει ότι σε μεγάλο μέρος της αγοράς κυριαρχεί η αισχροκέρδεια, με θύματα τους καταναλωτές αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει, πολλές από τις τελευταίες δε θα μπορέσουν να αντέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαγοραστούν από μεγαλύτερες. Μάλιστα, κάποιες τέτοιου είδους εξαγορές έχουν ήδη γίνει το τελευταίο διάστημα.

 

Παράλληλα, ο ίδιος εξακοντίζει «βέλη» εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως λέει, δε συνεργάζεται με τις καταναλωτικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ουσιαστικά αφήνει να κυριαρχεί η αισχροκέρδεια, ενώ χαρακτηρίζει ως «ανύπαρκτο» το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή.

 

Μεγάλες οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και ρεύμα

Κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθωρισμός τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυξημένος κατά 8,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, στην αγορά ο μέσος όρος των αυξήσεων των τιμών είναι μεγαλύτερος και μπορεί να ξεπερνάει το 10%-12%. «Το ¨μάρμαρο¨ το πληρώνουν κυρίως οι φτωχότεροι καταναλωτές, διότι διαφορετικά αντιμετωπίζει τις αυξήσεις ένας υψηλόμισθος σε σχέση με ένα χαμηλόμισθο. Δυστυχώς, είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτό το 8,9% ο πληθωρισμός των φτωχών και των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα», λέει ο κ. Τσεμπερλίδης.