MY KTEO

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Επιστρέφει το… ΠΑΣΟΚ – Προσωπικό στοίχημα του Ανδρουλάκη η Νεολαία του Κινήματος


Σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και του συνεδρίου βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ και προς αυτήν την κατεύθυνση επιστρατεύουν όλη τους την ενέργεια μιας και, μετά τα όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν έναν ακόμη λόγο για να «πάνε όλα καλά». Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε (κλειστή συνεδρίαση) η Κοινοβουλευτική Ομάδα λίγο πριν από το Πάσχα.

Αλλάζει το όνομα
Το σίγουρο είναι ότι πλέον το κόμμα δεν θα λέγεται Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛΛ), καθώς – όπως έγραψε το «Π» και στα προηγούμενα φύλλα του – το κόμμα προχωρά σε αλλαγή ονόματος και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Στις 8 Μαΐου τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν το πλήρες όνομα και μαζί με τις εκλογές των οργάνων θα επιλέξουν – σύμφωνα με πληροφορίες – ανάμεσα στο «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» ή «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».

Η πρόταση να μπει το όνομα στην κάλπη και να δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν τα μέλη για τη… «μαρκίζα» έρχεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι αυτό είναι μία καινοτομία που δεν είχαν τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε πάνω του όλο τον σχεδιασμό και μετά το ανακοίνωσε στους συνεργάτες του.

Στο ΠΑΣΟΚ (για να το συνηθίζουμε σιγά σιγά) είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για το πώς εξελίσσεται η «αυτοοργάνωση». Την ίδια ώρα λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την ψηφοφορία όσον αφορά το όνομα του κόμματος. Πιστεύουν μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα δουν κι άλλο ανεβασμένα τα δημοσκοπικά ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως δεν έχει χαθεί η επικοινωνία ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία. Είναι προσωπικό στοίχημα του Ανδρουλάκη να μη χαθεί η σχέση που έχει χτίσει το κόμμα με τους 270.000 πολίτες που ψήφισαν για αρχηγό στις εσωκομματικές εκλογές τον Δεκέμβριο. «Πάνω σε αυτούς χτίζεται η βάση για το ΠΑΣΟΚ του αύριο» λένε συνεργάτες του στο «Π». Μάλιστα, για να δείξουν πόσο έτοιμοι είναι, έχουν στείλει εδώ και μέρες την εγκύκλιο σε όλες τις «Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου».

«Για τη δυναμική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας οφείλουμε να καταδείξουμε όλοι, μαζί με την ενεργό, μαζική συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου για την ανάδειξη νέων οργάνων, τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, αντιπροσώπων ενόψει του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, και την επιλογή του ονόματος της Παράταξης» αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του ο επικεφαλής της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης και βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας.

Μετρήσεις και νέοι
Βοηθός στις αποφάσεις του Ανδρουλάκη είναι οι δημοσκοπικές μετρήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ δίνει ιδιαίτερο βάρος σ’ αυτές, χωρίς βέβαια να καθορίζουν τις πολιτικές του αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που του κέντρισαν την προσοχή, γι’ αυτό στη συνέχεια τα αξιοποίησε.

Η ηγεσία του κόμματος θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με τη νεολαία, από την οποία πλέον ο χώρος λαμβάνει διψήφια ποσοστά (ηλικίες 17-29 ετών). Ηλικίες, δηλαδή, που δεν ήταν το προνομιακό πεδίο του κόμματος στο παρελθόν. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η στάση του κόμματος για τη στεγαστική πολιτική.

Ο Ανδρουλάκης δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στις προτάσεις που κάνει το κόμμα του. Προτάσεις που – όπως σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη – προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικές του πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει συνεχώς παρεμβάσεις με θέμα τις «σύγχρονες πολιτικές για τους νέους». Θέλει να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους στο κόμμα. Ένα από τα θέματα που συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα ήταν το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στο ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ειδική ιστοσελίδα σύντομα θα είναι ενεργή και θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Ακούγοντας τις φωνές των νέων, ο Ανδρουλάκης αλλάζει το κόμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την τεχνολογία. Βλέποντας τα χαμηλά ποσοστά σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων στις εκλογές του 2019 (4,9% σύμφωνα με τα exit polls) δημιουργεί το «ψηφιακό κόμμα». Στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου των μελών και των φίλων του κόμματος παρέχοντάς τους μια σειρά από δυνατότητες συνδιαμόρφωσης προτάσεων και θέσεων, καθώς και τη δημιουργία δικτύων και ψηφιακών οργανώσεων.

«Με αυτό το ψηφιακό εργαλείο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα εφαρμόζει άμεσα πρακτικές “συμμετοχικής διακυβέρνησης”» λένε στο «Π» οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να τρέξουν την πλατφόρμα. «Θα είναι το ψηφιακό “ΚΕΠ” του κόμματος» συμπληρώνουν. Κάποιες προτάσεις των μελών μάλιστα αναμένεται να παρουσιαστούν και στο συνέδριο. Την «Ψηφιακή Κοινωνία» έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Γιώργος Καραμανώλης.

Τα συνθήματα του συνεδρίου
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Ανδρουλάκη ξέρει πολύ καλά πως η προστασία της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και της πορείας του κόμματος στη μεταπολιτευτική Ελλάδα πρέπει να μείνει ψηλά. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «θα δούμε πολλά συνθήματα και μηνύματα που θα έρχονται από το παρελθόν και θα δείχνουν τον δρόμο στο μέλλον».

Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει τις σχέσεις που έχει χτίσει στην Ευρωβουλή για να ενισχύσει την παρουσία της «σοσιαλδημοκρατίας» αλλά και για να φέρει «πρόσωπα πρώτης γραμμής και ευρωπαϊκού αέρα που δεν είδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ». Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ανδρουλάκης θέλει να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.


topontiki.gr