MY KTEO

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Κώστας Μαρκόπουλος: Εμείς ηλίθιοι ήμασταν;


Θέλω να πω δυο λόγια για την απόφαση της υπ. Παιδείας για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων στα Πανεπιστήμια...

Η δικιά μου γενιά ωρίμασε μέσα από την πάλη των ιδεών. Πιστέψαμε και παλέψαμε για ιδέες, για πρότυπα ζωής και ενηλικιωθήκαμε μέσα από όλα αυτά. Ναι κάναμε υπερβολές,  ναι σπάσαμε και κανένα θρανίο Ναι κολλήσαμε και αφίσες και ρυπάναμε..  Έτσι γινόταν τότε. Όμως γίναμε δημοκρατικοί πολίτες με συνείδηση και αξίες. Γίναμε χρήσιμοι στην δημοκρατία με άποψη και συχνά αντιδραστικοί στο σύστημα χάρις στην γνώση μας. Προφανώς αυτό δεν αρέσει σήμερα.

Κάποιοι θέλουν τους φοιτητές, δηλαδή τους αυριανούς επιστήμονες νερόβραστους,  αποιδεολογικοποιημένους, ασπόνδυλους. Τους θέλουν με άποψη μόνο για το χρήμα και εργάτες της επιστήμης χωρίς ανησυχίες και χωρίς ενδοιασμούς.

Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι η πατρίδα θα γίνει καλύτερη; πιστεύουν ότι η νέα γενιά που έρχεται θα μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη αν δεν διαθέτει αρχές και αξίες, αν δεν έχει σαν όπλο την άποψη και την διερεύνηση;

Είναι ανιστόρητοι και πολιτικά αχρείοι αν το πιστεύουν. Αυτό το έκαναν πράξη μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα του φασισμού και του μαρξισμού. Και κατέρρευσαν μετά.

Ντρέπομαι που τα κάνει η παράταξη στην οποία μεγάλωσα. Ντρέπομαι που μου λένε κατάμουτρα ότι υπήρξα βλάξ επειδή ήμουν μέλος της ΕΦΕΕ. Ντρέπομαι που μου δείχνουν ότι διαλέγουν τον δρόμο της πολιτικής νάρκωσης. Το μόνο που θα κατορθώσουν είναι να ξαναφουσκώσουν τα κύματα των ακραίων. Προτιμάνε να ξαναγίνουμε οπαδοί των κερκίδων των γηπέδων και όχι των ιδεολογικών διαδρομών. Προτιμάνε φιλόδοξους φλώρους σε ρόλο υπηρετών στην μεθαυριανή βουλή από χειραφετημένους πολίτες. 

Φυσικά όλα στο τέλος τα πληρώνει η χώρα

Αλλά ποιος νοιάζεται γι αυτήν; σιγά μην ιδρώσουν. Αρκεί να κουκουλώσουν την ξεφτίλα τους μέσα από κοινά ψηφοδέλτια. Κι όπου βγει...