MY KTEO

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Candida Auris: Αυτή είναι η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα – Τι είπε ο Σύψας για το μικρόβιο των ΜΕΘ


Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στο πολυανθεκτικό μικρόβιο Candida Auris, το οποίο χαρακτήρισε ως την επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα.

Μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας είπε πως μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida Auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας», είπε ο κ. Συψας.

Τόνισε δε ότι είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Σύψας.


topontiki.gr