MY KTEO

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Θεσμοί: «Ξέμεινε» και από λογισμικό ο… ηλεκτρονικός e-ΕΦΚΑ


Αύξηση χρεών των νοσοκομείων στους ιδιώτες, κρατικά «φέσια» από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και αγορές πετρελαίου θέρμανσης για φορείς του δημοσίου, αλλά και τραγικές καθυστερήσεις στην παραλαβή προγραμμάτων λογισμικού για έκδοση νέων συντάξεων, που είναι η αιτία συσσώρευσης χρεών του e-ΕΦΚΑ προς τους πολίτες, καταγράφει η 14η Έκθεση αξιολόγησης της χώρας από τους θεσμούς.

Υπό την πίεση των θεσμών αποκαλύπτεται ότι όχι μόνον οι οφειλές σε ιδιώτες αυξάνονται αντί να μειώνονται, αλλά και ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα παραλάβει λογισμικό για να μπορεί να λειτουργήσει!

Κατά πρώτον, όπως τονίζεται στην Έκθεση, τα χρέη για οφειλές που δεν σχετίζονται με συντάξεις (πληρωμές σε παρόχους υπηρεσιών και ειδών Υγείας κυρίως) αυξήθηκαν τον Μάρτιο στα 528 εκατ. ευρώ από 238 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Καταγράφεται υπέρβαση 225 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη απόκλιση οφειλών παρατηρείται κυρίως στα νοσοκομεία (121 εκατ. ευρώ) αλλά και σε άσχετες δαπάνες όπως το κόστος θέρμανσης και Ενέργειας –όπως αναφέρεται- που σημειώνουν υπέρβαση 60 εκατ. ευρώ από τους μηνιαίους στόχους αποπληρωμών.

Ως προς το πρώτο, οι θεσμοί δικαιολογούν πως «ο αντίκτυπος της πανδημίας, όπως αντικατοπτρίζεται στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και νοσηλεία, συνεχίζει να ασκεί πίεση στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας και δαπάνες».

Πέραν αυτού όμως, όπως τονίζουν «αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκαλεί και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, τόσο των καυσίμων όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας».

Στον αντίποδα, η εφαρμογή του μηχανισμού για την πρόληψη της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ βοήθησε στη σταθεροποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, που είναι τώρα πολύ κοντά στον στόχο.

e-ΕΦΚΑ… “στα χαρτιά”!
Μπαίνοντας πάντως και στα ενδότερα του e-ΕΦΚΑ, οι ξένοι τεχνοκράτες αποκαλύπτουν τα εξής, στην Έκθεση που παρέδωσαν στις Βρυξέλλες για την κατάσταση των συντάξεων:

· από τον Δεκέμβριο επιβραδύνθηκε η εκκαθάριση των συσσωρευμένων αιτήσεων συντάξεων, λόγω καθυστερήσεων των προγραμματισμένων βελτιώσεων/αναβαθμίσεων πληροφορικής, αλλά και της χαμηλότερης από το αναμενόμενο απόδοσης προηγούμενων μέτρων.

· οι εκκρεμείς συντάξεις σε καθυστέρηση τον Μάρτιο έφτασαν τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2021, ήταν δηλαδή 105 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Και οι ξένοι ελεγκτές καταλήγουν στην διαπίστωση: «η παρατηρούμενη επιβράδυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των συντάξεων είναι κυρίως αποτέλεσμα καθυστερήσεων στην παράδοση ενημερώσεων λογισμικού, καθώς και τις δυσκολίες που συναντώνται στο εφαρμογή ορισμένων μέτρων».


newmoney.gr