MY KTEO

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ο Γιάννης Λαλανίτης μιλάει στο Eviatop για το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και για την επόμενη μέρα


Στις 6 Μαϊου ξεκινάει το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Metropolitan Expo και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαϊου. Ο Γιάννης Λαλανίτης, ο οποίος είναι σύνεδρος, μιλάει σήμερα στο Eviatop για το τι περιμένει από το Συνέδριο και όχι μόνο…  

ΕΡ.:  Με ποιες προσδοκίες θα συμμετάσχετε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΠ.:  Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντα ένας σταθμός για την πορεία του κόμματος καθώς εκεί συζητιούνται τόσο οργανωτικά όσο και γενικότερα πολιτικά θέματα που καθορίζουν την φυσιογνωμία και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε κυβερνητικό επίπεδο. Ειδικά το 14ο συνέδριο είναι σταθμός, γιατί γίνεται σε μια περίπλοκη εποχή (πανδημία-πόλεμος) και μέσα από την ομιλία του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη και τις τοποθετήσεις των κεντρικών μας στελεχών θα αποσαφηνιστεί η γεωπολιτική θέση της χώρας και οι πολιτικές στήριξης της οικονομίας και των ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων. Μέσα λοιπόν από αυτό το συνέδριο θα αναδεχθεί ένας νέος πατριωτισμός που πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρεται σε 4 πυλώνες :

1. Ανήκουμε εις την δύση

2. Ενίσχυση αμυντικής ικανότητας της χώρας

3. Ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσα από μειώσεις φόρων και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης

4. Είμαστε δίπλα στις κοινωνικές ανάγκες στηρίζοντας οικονομικά τους ποιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

ΕΡ.:  Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σκηνές μεταξύ των συνέδρων όπως αυτές στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε;

ΑΠ.: Ούτε για αστείο. Τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Δ διακατέχονται από μια αστική ευγένεια και έχουν έναν άλλο κώδικα επικοινωνίας. Στο μυαλό μας υπάρχει μόνο η αγωνία για το πως θα διαμορφωθεί καλύτερα το μέλλον της πατρίδας μας και γι’ αυτό παλεύουν καθημερινά η κυβέρνηση μας, η κοινοβουλευτική μας ομάδα και όλα τα στελέχη μας.

ΕΡ.: Μετά το συνέδριο τι είδους κόμμα θα είναι η  Νέα Δημοκρατία, κεντροδεξιό, φιλελεύθερο η δεξιό;

ΑΠ.: Η Ν.Δ έχει σταθερές αξίες και κοινωνικές και πολιτικές αναφορές, δικαιωμένες ιστορικά στοπερασμα των χρόνων. Οι ασκούμενες πολιτικές βέβαια προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή και τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργούνται. Έτσι πάντα αυτό το κόμμα θα είναι ενάντια στον κρατισμό, δηλαδή φιλελεύθερο στην οικονομία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Πάντα στις πολιτικές μας υπάρχει και το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, πάντα αυτό το κόμμα θα είναι λαϊκό γιατί αντλεί μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης από μεγάλες λαϊκές δυνάμεις ( αγρότες-εργαζόμενοι-νεολαία κλπ).

Τέλος πάντα αυτό το κόμμα θα εκφράζει στην Ελλάδα τις δυνάμεις της ευημερίας και της κοινωνικής προκοπής γκρεμίζοντας μέσα από τις ασκούμενες πολιτικές το ψεύτικο δίλημμα της παραδοσιακής διαχωριστικής γραμμής δεξιάς- αριστεράς. Άρα λοιπόν το πολιτικό ζητούμενο του μέλλοντος είναι πρόοδος ή πισωγύρισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στην πρόσφατη πολιτική ιστορία ως συντηρητική δύναμη (αύξησε φόρους και διέλυσε την μεσαία τάξη) αυτή η πολιτική δεν βοηθά στην ευημερία της χώρας.

Τέλος είμαστε ευτυχείς σαν Ν.Δ που ανήκουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος σε αυτή την δύσκολη εποχή.

ΕΡ.: Αν πάρετε το λόγο που θα στραφεί η ομιλία σας;

ΑΠ.: Στον νέο πατριωτισμό και σε μια εκτενή αναφορά για τα προβλήματα της Εύβοιας ( αποβιομηχάνιση – πρωτογενής τομέας- υποδομές).

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι το συνέδριο θα επηρεάσει την κυβερνητική πορεία του κόμματος και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα;

ΑΠ.: Πάντα μετά από κάθε συνέδριο κάτι αλλάζει γιατί αναπτύσσεται ένας προβληματισμός και ακούγεται η φωνή της βάσης. Παράλληλα κεντρικά στελέχη έχουν την δυνατότητα ενώπιο της βάσης να αναπτύξουν την πολιτική τους σκέψη για την πορεία της χώρας και του κόμματος.

ΕΡ.: Θα μπορούσε η οργάνωση της Εύβοιας να "κατεβάσει" στο συνέδριο κάποιες θέσεις; Κι αν ναι ποιες θα ήταν αυτές;

ΑΠ.: Κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο ιδιαίτερα μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα που μας έδωσε 3 βουλευτικές έδρες και μια ευρύτατη αυτοδιοίκητη νίκη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε δημοτικό επίπεδο. Θα δυνάμωνε την συνοχή της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να γίνει.

ΕΡ.: Θα επιδιώξετε την εκλογή σας σε κομματικά όργανα;

ΑΠ.: Η Εύβοια είναι ένας δύσκολος εκλογικά νομός για την Ν.Δ . Όσο περισσότερα στελέχη δραστηριοποιούνται στα διάφορα όργανα της Ν.Δ σε τοπικό –νομαρχιακό και κεντρικό επίπεδο, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η εκλογική της δύναμη και επικοινωνείται καλύτερα το κυβερνητικό έργο. Πιστεύω ότι η Εύβοια δικαιούται μια θέση στην νέα πολιτική επιτροπή. Αυτή την θέση θα την διεκδικήσω.