MY KTEO

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Fuel Pass: 2,3 εκατ. αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων -Οι 8 στους 10 ζητούν κατάθεση σε IBAN


Χιλιάδες αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων εξακολουθούν να υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα του Fuel Pass.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι χθες, 11 Μαΐου, είχαν υποβληθεί περίπου 2,3 εκατ. αιτήσεις (2.292.736) για την επιδότηση καυσίμων, ενώ 1.647.269 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ήδη λάβει το ποσό της επιδότησης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το iefimerida.gr, το 80% των πολιτών που υποβάλλουν αίτηση για την επιδότηση καυσίμου ζητά την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό -κάτι που δείχνει ότι το ποσό μπορεί και να χρησιμοποιείται για να καλύψει άλλες ανάγκες, λόγω του υφιστάμενου κύματος ανατιμήσεων. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι 2 στου 10, προτιμούν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας -που προβλέπει και ένα μπόνους 5 ευρώ, με την οποία η συναλλαγή μπορεί να γίνει αποκλειστικά σε πρατήρια καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η άυλη ψηφιακή κάρτα λειτουργεί μόνο σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με τη δυνατότητα NFC (Near Field Communication). Με αυτή τη δυνατότητα τα κινητά αναγνωρίζονται ως χρεωστικές ή πιστωτικές «κάρτες» από τα POS.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, χθες 310.448 αιτήσεις ήταν στο στάδιο της επεξεργασίας από το τραπεζικό κατάστημα ώστε να προχωρήσει η πληρωμή.

Fuel Pass: Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δικαιούνται επιδότηση
Να σημειωθεί ότι την επιδότηση καυσίμου δικαιούνται και οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία ούτως ή άλλως απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας -μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αίτηση.

Η διαδικασία που ακολουθούν όσοι έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο -τα κόστη χρήσης του οποίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω της εκρηκτικής ανόδου του ρεύματος- είναι πανομοιότυπη με τους άλλους τύπους οχημάτων:

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα Fuel Pass μέσω των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Tα κριτήρια για το Fuel Pass
Για όλους τους τύπους οχημάτων -και για τα ηλεκτρικά, με μόνη διαφορά τα τέλη κυκλοφορίας- δικαιούχοι είναι:
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (π.χ. από τον εργοδότη σας).



iefimerida.gr