MY KTEO

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Δημοσκόπηση GPO: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ακρίβεια και πληθωρισμός «κοστίζουν» στην κυβέρνηση


Με 8 % προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου  χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO για το powergame.gr, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει άνοδο 0,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου) με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 22,8% (22,2%).  Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  συγκεντρώνει το 12,6% των προτιμήσεων,  καταγράφοντας μια πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι όποιες απώλειες φαίνεται ότι κατανέμονται στα μικρότερα κόμματα. Έτσι το ΚΚΕ έχει το 5,9% των προτιμήσεων (5,5%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,1), το ΜΕΡΑ 25 το 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1,7%) ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10,6%-δεν εμφανίζει δηλαδή αξιόλογη διακύμανση- ενώ λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε σε διψήφιο ποσοστό τον Απρίλιο, φαίνεται ότι «ροκανίζουν τα ποσοστά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της.

 Ωστόσο, οι απώλειες της ΝΔ συνοδεύονται από μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με μια διασπορά ψήφων προς μικρότερα κόμματα. Οι μεταβλητές της δημοσκόπησης, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν μεταβολές αλλά όχι ανατροπές συσχετισμών δυνάμεων.

Πάντως, το πότε θα  γίνουν τελικά οι εκλογές φαίνεται  πως διχάζει την κοινή γνώμη. Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία- όπως το επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ-, ναι μεν η πλειοψηφία, το 54%, απαντά καταφατικά. Ωστόσο, ένα ισχυρό ποσοστό ( 40,3%) θεωρεί ότι  πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Όσο για το ερώτημα, τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, εκεί οι απόψεις διίστανται. Το 28,9% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15,8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι συνδυασμοί σχημάτων συνεργασίας.

Για την αξιολόγηση των υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θετικές γνώμες (70%), με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5% και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο στην Τρίτη θέση με 49,3%. Οριακές διαφορές στην επόμενη τριάδα υπουργών, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να έχει το 39,9% των θετικών γνωμών, τον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια με 39,2% και τον Υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη με 39%.


topontiki.gr