MY KTEO

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Θέλετε νέο υπολογιστή ή laptop; Βιαστείτε, έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές


Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στις τιμές των ηλεκτρονικών προϊόντων. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν τσιπ σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, εν μέσω ανατιμήσεων.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο – μεταξύ αυτών οι Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung και Intel – εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα.

«Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν αυξήσει ήδη, τις τιμές κατά 10-20% συγκριτικά με το περασμένο έτος», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ημιαγωγών της Bain, Πίτερ Χάμπουρι. «Περιμένουμε έναν νέο γύρο αυξήσεων των τιμών φέτος, μικρότερου ωστόσο επιπέδου, περίπου δηλαδή 5-7%», εξηγεί.

Οι λόγοι για τους οποίους οι βιομηχανίες του κλάδου σχεδιάζουν περαιτέρω αύξηση των τιμών είναι αρχικά, διότι έχουν την ελευθερία να πράξουν κάτι τέτοιο, και δεύτερον, επειδή πλέον, καθίσταται ολοένα και πιο ακριβή η χρηματοδότηση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων.

Η TSMC προειδοποίησε τους πελάτες της για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, η ανταγωνίστρια Samsung πρόκειται να αυξήσει τις τιμές κατασκευής τσιπ έως και 20%, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή.

«Με τη συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών, οι κατασκευαστές είναι σε θέση να χρεώνουν premium, καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να πιέζουν για να εξασφαλίσουν την προμήθεια», υποστηρίζει ο Χάμπουρι.

Αυξάνεται ο πληθωρισμός
Είναι γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια έλλειψη τσιπ. Για το λόγο αυτό, ο αναλυτής της Forrester, Glenn O’Donnell, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών στα τσιπ δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν στο τρέχον οικονομικό κλίμα, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν περίπου 10-15%, ή περίπου σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

«Εξετάζοντας αυτούς τους παράγοντες, τα προϊόντα που χρησιμοποιούν πιο προηγμένα τσιπ όπως GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) και CPU υψηλής τεχνολογίας (κεντρικές μονάδες επεξεργασίας) είναι πιθανό να καταγράψουν επίσης, αύξηση τιμών», δήλωσε ο Σίεντ Άλαμ, παγκόσμιος επικεφαλής ημιαγωγών στην Accenture

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι οι οποίοι το τελευταίο διάστημα, καταγράφουν μειωμένη ζήτηση, θα δυσκολευτούν να μεταφέρουν αυτές τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες τους. «Για παράδειγμα, η αγορά κινητής τηλεφωνίας σημειώνει μειωμένη ζήτηση, επομένως οι βιομηχανίες του κλάδου δεν θα μπορούν να μετακυλίσουν τόσο πολύ αυτές τις αυξήσεις», εξήγησε ο Χάμπουρι.



Πηγή: newmoney.gr