MY KTEO

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Μπιλ Γκέιτς: Έτοιμος να αγοράσει τους Πεταλιούς στο Δήμο Καρύστου ο ιδρυτής της Microsoft


Στην Αθήνα έφθασε πριν λίγες ημέρες ο Μπιλ Γκέιτς, ενώ μετά τη διαμονή του στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», στο πρόγραμμα είναι να επισκεφθεί μερικά από τα ελληνικά

νησιά.

ΠΗΓΗ: Από Tο Ποντίκι 30.05.2022

Tη Δευτέρα, μάλιστα, ο ιδρυτής της Microsoft μετέβη στη Μύκονο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εκπομπή «Super Κατερίνα» ενδιαφέρεται να αγοράσει, έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τους Πεταλιούς.

Να σημειώσουμε πως για τους Πεταλιούς υπήρχε δικαστική διαμάχη μεταξύ οικογενειών εφοπλιστών, ενώ προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η πρόθεση του δισεκατομμυριούχου για τις «Ελληνικές Μαλδίβες».

Υπενθυμίζεται ότι οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκει στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα.

Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.

Από τον Τσάρο Νικόλαο στην… οικογένεια Δαυίδ

Την εποχή της τουρκοκρατίας, οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομάρ Πασά της Καρύστου και στη συνέχεια πέρασαν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Αργότερα δόθηκαν από το ελληνικό κράτος στον Τσάρο Νικόλαο Β’ ως αναγνώριση της βοήθειας που πρόσφερε η Ρωσία στην Ελληνική Επανάσταση. Όταν η Όλγα Κωνσταντίνοβνα, εγγονή του Τσάρου, παντρεύτηκε τον Γεώργιο και έγινε Βασίλισσα της Ελλάδος της δόθηκαν ως «προίκα». Εκεί χτίστηκε το πρώτο θερινό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα.

Λίγα χρόνια αργότερα, πουλήθηκαν στον εφοπλιστή Εμπειρίκο, στην οικογένεια του οποίου ανήκει ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος των Πεταλιών, καθώς και το δεύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος.

Ένα μεγάλο μέρος όμως από το μεγαλύτερο νησί, γνωστό ως Πεταλία, κατά την δεκαετία του ΄80 πέρασε στην ιδιοκτησία της κόρης του μεγάλου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα και του αδελφού της Κλοντ, οι οποίοι προχώρησαν σε αλλαγές στους βασιλικούς στάβλους καθώς και στην εξοχική κατοικία της Βασίλισσας.

Σήμερα, ανήκει στην οικογένεια του επιχειρηματία και ισχυρού άνδρα της Coca-Cola, Γεωργίου Δαυίδ και πιο συγκεκριμένα στην κόρη του, Νίκολα Πινέδο-Δαυίδ και τον σύζυγό της, Κλεμέντε Πινέδο.

Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Παράλληλα, να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός μεγιστάνας έρχεται στην Ελλάδα, ενώ ήδη «τρέχει» και μια μεγάλη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, συνολικού ύψους σε βάθος δεκαετίας ενός δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα, το Κορωπί και το Μαρκόπουλο της Αττικής, ανοίγοντας πάνω από 300 θέσεις εργασίας.