MY KTEO

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

«Μπούκωσε» το Taxisnet και κόλλησαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Η ταυτόχρονη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μπλόκαραν τα συστήματα του Taxisnet, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των εκκαθαριστικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που θα πληρώσουν φέτος, περίπου στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, με σημαντική καθυστέρηση καθώς ο αρχικός στόχος ήταν η έκδοση των εκκαθαριστικών στα μέσα Απριλίου και κατόπιν το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ανάρτησή τους έως τις 30 Απριλίου.

Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι τεχνικοί, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, καθώς όπως επισημαίνουν, όλα τα τελευταία χρόνια, για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έπρεπε να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς δεν υποστηρίζονταν και οι δύο εφαρμογές ταυτόχρονα από τα ηλεκτρονικά συστήματα του Taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια, που οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρατείνονταν μέχρι τον Αύγουστο, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γινόταν τον Σεπτέμβριο.

Παρά την αναβάθμιση, φέτος, των ηλεκτρονικών συστημάτων, η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ επιβαρύνεται φέτος από τις αλλαγές και συγκεκριμένα:
  • Τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν φέτος, και με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, γεγονός που επιβαρύνει την εφαρμογή.
  • Τις αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ
  • Τις αλλαγές στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ
  • Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και την αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 και άνω των 500.000 ευρώ.
  • Την επίσπευση του χρόνου έκδοση των εκκαθαριστικών, αντί του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου τα προηγούμενα χρόνια, μεταφέρθηκαν τον Απρίλιο.
Παράταση και της πληρωμής
Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν περί τις 10 Μαΐου, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιη και αυτή ημερομηνία.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να παραταθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου κατοχής ακινήτων. Οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είναι 10 και ξεκινούν από τον Μάιο και φτάνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Λόγω της καθυστέρησης υπολογισμού του φόρου, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους, να πληρώσουν την πρώτη δόση, μαζί με τη δεύτερη τον Ιούνιο χωρίς προσαύξηση.

Οι υπόλοιπες δόσεις θα βεβαιωθούν κανονικά για τους μήνες από τον Ιούλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.


sofokleousin.gr