MY KTEO

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Αρνητική πρωτιά για τους Έλληνες: Το 1/3 δαπανά τουλάχιστον το 40% του εισοδήματος σε έξοδα στέγασης


Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξεπερνάει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακόμη μία αρνητική «πρωτιά» φαίνεται ότι κατέχει η Ελλάδα, με το κόστος στέγασης των Ελλήνων να αποδεικνύεται δυσβάσταχτο και να «τρώει» ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ιδίως αυτή την περίοδο, κατά την οποία τα ενοίκια έχουν πάρει την ανιούσα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 33,3% των Ελλήνων κατοικεί σε νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος σε έξοδα στέγασης. Εν ολίγοις, ένας στους τρεις πολίτες. 

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξεπερνάει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος καθορίζεται στο 7,8%. Μάλιστα, 13 χώρες έχουν ποσοστό κάτω του 5%, με την Κύπρο να βρίσκεται στην τελευταία θέση (1,9%).  

Την ίδια στιγμή, το 17,5% του πληθυσμού της Ε.Ε. διαμένει σε νοικοκυριά, τα οποία αντιμετωπίζουν… έλλειψη χώρου. Δηλαδή, δεν έχουν επαρκή αριθμό δωματίων για όλους τους διαμένοντες. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη Eurostat, παρατηρείται στη Ρουμανία, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός (45,1%) διαμένει σε «γεμάτα» νοικοκυριά. Στο 42,5% ακολουθεί η Λετονία, στο 39,5% η Βουλγαρία, στο 36,9% η Πολωνία και στο 36,2% η Κροατία. 

Στον αντίποδα, περισσότερη άνεση φαίνεται ότι απολαμβάνουν οι κάτοικοι στην Κύπρο (2,5%), την Ιρλανδία (3,2%), τη Μάλτα (4,2%) και την Ολλανδία (4,8%). Στην Ελλάδα, το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται στο 29%. 


newmoney.gr