MY KTEO

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Το χάπι που χαρίζει 2′ «καθυστέρησης»


Δοκιμάζεται χάπι που βοηθά τους άντρες να πατήσουν «γκάζι» κατά τη σεξουαλική πράξη αντί για το απότομο χειρόφρενο, γλυτώνοντάς τους από την αμηχανία της πρόωρης εκσππερμάτισης

Ένας στους τρεις άντρες εκτιμάται πως θα έρθει αντιμέτωπος με τη δυσάρεστη εμπειρία της πρόωρης εκσπερμάτισης και μια ακόμα θεραπευτική προσέγγιση βρίσκεται στα επιστημονικά σκαριά και προσφέρει σημαντική παράταση στην σεξουαλική ευχαρίστιση των αντρών, αλλά και συνάμα των συντρόφων τους.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διπλά τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine, το υπό μελέτη σκεύασμα μπορεί να παρατείνει τον οργασμό των αντρών έως και 77% – δύο λεπτά παραπάνω. Στοχεύοντας στη λειτουργία του εγκεφάλου, η δραστική ουσία στέκεται εμπόδιο στην πρόωρη απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας, της σεροτονίνης, που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και εμπλέκεται και στη διαδικασία της εκσπερμάτισης.

 

Η ερευνητική διαδικασία

 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα εξέτασαν 35 άντρες με πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης, 18 εώς 50 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μια ομάδα έλαβε το σκεύασμα των 3mg, η δεύτερη των 7mg και η τρίτη έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

 

Για να καθοριστεί μια βασική γραμμή σύγκρισης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αυνανιστούν περίπου μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία και σε δεύτερο χρόνο, αφού έλαβαν είτε το εικονικό φάρμακο είτε το πραγματικό χάπι.

 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έλαβαν τη δόση των 3 mg παρέτειναν τη στύση τους κατά 16% περισσότερο, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ όσοι έλαβαν 7 mg κατά 77% περισσότερο.

 

Κατά τις συνεδρίες του αυνανισμού, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν για 20 λεπτά ένα πρόγραμμα φυσικής ιστορίας ή γεωγραφίας και 10 λεπτά πορνογραφικού υλικού. Ένα σήμα έδινε την εντολή στα άτομα να ξεκινήσουν τη διαδικασία  και να πατούν ένα πεντάλ στην αρχή του αυνανισμού και κατά την εκσπερμάτιση.

 

Τα ευρήματα αξιολογούνται ως σημαντικά, καθώς η αναζήτηση θεραπείας από την πλευρά των αντρών θεωρείται μια αμήχανη διαδικασία και οδηγεί συνήθως μόνο σε τεχνικές συμβουλευτικής ή αυτοβοήθειας.

 

Η πρόωρη εκσπερμάρτιση μπορεί να εμφανιστεί και λόγω διάφορων παραγόντων όπως το άγχος, η κατάθλιψη, προβλήματα στη σχέση αλλά και δυσλειτουργίες του προστάτη.