MY KTEO

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

«Κίνημα αποχής» από τις φορολογικές δηλώσεις: 3,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη


Την πλάτη στην εφορία έχουν «γυρίσει», μέχρι στιγμής, πάνω από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς, ενώ απομένουν λιγότερες από 12 ημέρες για την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μόλις το 45% η 2.982.112 άτομα σε σύνολο 6.500.000 έχουν «πατήσει το κουμπί» για την αποστολή του εντύπου Ε1.

Αν και στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού τις επόμενες ημέρες λόγω και του γεγονότος ότι για ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση για το επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για παράταση της προθεσμίας ακόμα και έως το τέλος Ιουλίου ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι αυτοί που πρέπει να «τρέξουν», είναι όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση καθώς και οι γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο καθώς θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση πριν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» για φέτος
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των δηλώσεων πάνω από τους μισούς φορολογούμενους έχουν λάβει εκκαθαριστικό με μηδενικό φόρο, λιγότεροι από το ένα τρίτο επιβαρύνονται με έξτρα φόρο, ενώ το 14% έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα από την εκκαθάριση 2.982.112 φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:
  • Για το 54,77% των φορολογούμενων η σε απόλυτο αριθμό για 1.633.303 το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό δηλαδή ούτε πληρώνουν φόρο αλλά ούτε δικαιούνται επιστροφή.
  • Για το 31,29% η για 933.103 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει επιπλέον καταβολή φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 821.704.455 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το «κατά κεφαλήν» ποσό της επιβάρυνσης ανέρχεται σε 881 ευρώ.
  • Το 13,93% η 415.408 φορολογούμενοι είναι οι κερδισμένοι καθώς θα λάβουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 143.383.566 ευρώ η κατά μέσον όρο 345 ευρώ ο καθένας.
Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 ενώ υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Επισημαίνεται ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία και για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η και το έντυπο Ε3.

Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν στην αρχική φορολογική δήλωση τροποποιώντας μόνο τα σημεία στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ενώ μπορούν να προσθέσουν στοιχεία όπου υπάρχουν παραλείψεις.

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022 τότε επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα ενώ ο φόρος που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό φόρο.



cnn.gr