MY KTEO

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

«Τίτλοι τέλους» στις δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία - Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από την εφορία


Από τον βραχνά των αλλαγών στους κωδικούς του Ε9 και το κίνδυνο λαθών και παραλείψεων που «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα απαλλαγούν οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς οι μεταβολές στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης θα γίνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται από την πλατφόρμα myProperty.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η συμπλήρωση του Ε9 θα γίνεται χωρίς κόστος σε χρόνο και χρήμα για τους φορολογούμενους μέσω τη νέας ψηφιακής υπηρεσίας η οποία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο 2022.

Έτσι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που ολοκληρώνονται μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ (γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες) καταργείται η υποβολή δήλωσης Ε9 και ταυτόχρονα μηδενίζονται οι πιθανότητες για λάθη από την πλευρά των φορολογούμενων που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 τα οποία επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ και γεννούν ταλαιπωρία για τους υπόχρεους.

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία δεν θα καταργηθεί πλήρως η υποβολή της δήλωσης Ε9 αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να προχωρούν σε τροποποιήσεις και διορθώσεις στοιχείων για τα ακίνητα τους όπως για παράδειγμα η προσθήκη του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή η νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών κλπ. που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty

Παράλληλα στο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των δηλώσεων Φορολογίας Κεφαλαίου.

Ειδικότερα το σχέδιο δράσης προβλέπει:
  • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.
  • Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι το Νοέμβριο του 2022.
  • Μετασχηματισμό Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών
  • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς/Γονικής Παροχής μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
  • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.
Στο μεταξύ εκπνέει σήμερα ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του EΝΦΙΑ ενώ με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης της ΑΑΔΕ για το Ε9 έτους 2022 εντός των επόμενων ημερών οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του φόρου με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Μετά την υποβολή της δήλωσης που δεν επιβαρύνεται με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και αναπροσαρμόζεται ανάλογα ο λογαριασμός του φόρου για το τρέχον έτος. Εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.α.) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εναλλακτικά μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, και συγκεκριμένα αν οι δόσεις είναι έως 12, ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος ανέρχεται στο 6,82%.


cnn.gr